Magazyn Natura 11/2022

Drukowana wersja magazynu "Natura" jest dost臋pna w stacjonarnych drogeriach Natura.
Dowolny egzemplarz magazynu z wysy艂k膮 do domu mo偶na zam贸wi膰 za punkty programu Klub Natura.
Zach臋camy do聽rozpocz臋cia zbierania kolekcji pi臋knych grafik i kola偶y, ilustracji ok艂adek naszego magazynu.
Autorem grafiki jest Barbara Olejarczyk, malarka, projektantka graficzna, absolwentka Akademii Sztuk Pi臋knych w 艁odzi.
(Zobacz wszystkie wydania)

Ecld9xn37c000001s6be7scn61E

OD REDAKCJI: Nostalgia food, dieta klimatyczna, zakupy tylko z dobrze przemy艣lan膮 list膮 produkt贸w, urban farming, zero waste, rozw贸j alternatywnych 藕r贸de艂 energii 鈥 te ekologiczne trendy, inspiruj膮ce do przemy艣lanych wybor贸w konsumenckich, przybieraj膮 na sile nie tylko jednak za spraw膮 celebryt贸w i aktywist贸w z Generacji Z. Coraz cz臋艣ciej za takimi wyborami stoi ekonomia. Z bada艅 przeprowadzonych przez pracowni臋 GFK dla ING Banku 艢l膮skiego wynika, 偶e 45 procent Polak贸w zamierza kupowa膰 mniej produkt贸w, a 58 procent planuje naprawia膰 zamiast kupowa膰 nowe sprz臋ty. Galopuj膮ca inflacja nie pozostawia nam wyboru. S膮 tego jednak pewne plusy, bo dbanie o domowy bud偶et idzie w parze z dbaniem o nasz膮 planet臋. I 鈥 paradoksalnie 鈥 trudna sytuacja ekonomiczna jest w stanie przekona膰 do ekologicznych zachowa艅 tych, kt贸rzy do tej pory nie przywi膮zywali zbyt du偶ej wagi do idei zero waste. Teraz po prostu z powod贸w ekonomicznych nie b臋dzie si臋 op艂aca艂o marnowa膰 jedzenia, wody i energii elektrycznej. Kryzys mo偶e by膰 impulsem do kreatywno艣ci. Smak w艂asnor臋cznie robionych pierog贸w, w艂asnego chleba z domowej roboty past膮 jajeczn膮, sa艂atki z resztek obiadowych, niedzielnego ciasta ze 艣liwkami nie musi kojarzy膰 si臋 wy艂膮cznie ze wspomnieniem babcinej kuchni. To mo偶e by膰 nasza codzienno艣膰 i alternatywa na trudne czasy. B臋dzie smaczniej, zdrowiej, oszcz臋dniej i bardziej eko. Im mniej wyrzucimy, tym wi臋cej zyskamy 鈥 ka偶dy w skali mikro i wszyscy w skali makro.

Gra偶yna Tomala-Tylman

Redaktor Naczelna