Magazyn Natura 09/2023

Drukowana wersja magazynu "Natura" jest dostępna w stacjonarnych drogeriach Natura.
Dowolny egzemplarz magazynu z wysyłką do domu można zamówić za punkty programu Klub Natura.
Zachęcamy do rozpoczęcia zbierania kolekcji pięknych grafik i kolaży, ilustracji okładek naszego magazynu.
Autorem grafiki jest Barbara Olejarczyk, malarka, projektantka graficzna, absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi.
(Zobacz wszystkie wydania)

Magazyn Natura 9/2023

OD REDAKCJI: Zaczyna się sezon na grzybobranie. I nawet jeśli ze względu na zmiany klimatyczne nie będzie to wymarzony rok dla grzybiarzy, to i tak warto wybrać się do lasu na jesienny spacer. Idealnie, jeśli w koszyku znajdzie się wrześniowy magazyn „Natura”, w którym o grzybach piszemy inaczej niż się to zwykło przyjmować. Grzyby bowiem wyrastają ostatnio na gwiazdę, uniwersalną ekoalternatywę dla tworzyw sztucznych i naturalnej skóry.

Dwa lata temu dizajnerskie sneakersy z grzybów i psiej sierści zaprojektowała niemiecka projektantka Emilie Burfeind, absolwentka Uniwersytetu Sztuki i Projektowania w Offenbach. Sportowe buty w wegańskiej, „grzybowej” wersji zrobił też Adidas wspólnie z biotechnologiczną firmą Bolt Thread. Grzyby królują nie tylko na wybiegach. Znajdują zastosowanie w przemyśle, rolnictwie, tradycyjnym budownictwie, a nawet projektach przyszłości, stanowiąc materiał do produkcji zabudowań, które staną na Marsie. Co więcej, niektóre grzyby potrafią w krótkim czasie rozłożyć polipropylen używany do produkcji zakrętek do butelek, plastikowych pojemników na żywność i opakowań, są też takie, które zwalczają szkodniki lepiej niż pestycydy. Boczniaki ostrygowate obrastające pnie drzew idealnie oczyszczają plamy ropy, usuwając z niej 97 proc. toksycznych związków chemicznych. Grzyby są w stanie filtrować wodę, chłonąc z niej jak gąbka leki przeciwbólowe, hormonalne, cytostatyki czy antybiotyki.

Jest więc szansa, że grzyby uratują świat! Zanim to się jednak stanie, żal mi maślaków, zajączków, podgrzybków i prawdziwków. Coraz mniej ich w koszyku, bo z powodu globalnego ocieplenia grzybobranie stało się coraz mniej przewidywalne.

Grażyna Tomala-Tylman
Redaktor Naczelna