Magazyn Natura 03/2023

Drukowana wersja magazynu "Natura" jest dost─Öpna w stacjonarnych drogeriach Natura.
Dowolny egzemplarz magazynu z wysy┼ék─ů do domu mo┼╝na zam├│wi─ç za punkty programu Klub Natura.
Zachęcamy do rozpoczęcia zbierania kolekcji pięknych grafik i kolaży, ilustracji okładek naszego magazynu.
Autorem grafiki jest Barbara Olejarczyk, malarka, projektantka graficzna, absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi.
(Zobacz wszystkie wydania)

Eclia488y2000001s6fu3kbld3E

OD REDAKCJI: Robaki na talerzu ÔÇô jeste┼Ť za czy przeciw? To dla Ciebie obrzydliwe, w─ůtpliwe moralnie czy te┼╝ wr─Öcz przeciwnie ÔÇô naturalna kolej rzeczy? Temat rozpala zmys┼éy do czerwono┼Ťci, od kiedy w styczniu Unia Europejska dopu┼Ťci┼éa do stosowania w przemy┼Ťle spo┼╝ywczym m─ůk─Ö ze ┼Ťwierszczy domowych, a wraz z ni─ů produkty takie jak np. pizza, ciastka czy bu┼éki. O do┼Ťwiadczenia kulinarne z owadami w roli g┼é├│wnej pytani s─ů teraz wszyscy ÔÇô politycy, celebryci, kucharze, dietetycy, rolnicy, a ┼Ťwierszcze odmieniane s─ů przez wszystkie przypadki. Czy jest si─Ö jednak czym emocjonowa─ç? Mo┼╝e warto na pocz─ůtek u┼Ťwiadomi─ç sobie, ┼╝e przeci─Ötnie cz┼éowiek zjada zupe┼énie nie┼Ťwiadomie oko┼éo kilograma owad├│w rocznie wraz z owocami, broku┼éami, kalafiorami, sosami pomidorowymi, mro┼╝onkami, puszkowymi str─ůczkami, grzybami, sokami. Zupe┼énie ┼Ťwiadomie owady spo┼╝ywaj─ů ok. dwa miliardy ludzi na ┼Ťwiecie, g┼é├│wnie w Afryce, Meksyku, Chinach, Tajlandii, Laosie i Kambod┼╝y. Ale, co ciekawe, tak┼╝e w Polsce i to masowo. Barwnik E120, o kt├│rym pisali┼Ťmy rok temu, to nic innego jak wyci─ůg z owad├│w ┼╝yj─ůcych na kaktusach ÔÇô czerwc├│w kaktusowych. Koszenila, zwana inaczej kwasem karminowym, jest powszechnie stosowana w przemy┼Ťle kosmetycznym oraz spo┼╝ywczym. Nadaje seksown─ů czerwie┼ä nie tylko pomadkom, ale tak┼╝e intensywny kolor jogurtom, serkom, deserom, galaretkom, jest dodatkiem do kie┼ébas, salami, deser├│w i czekolad. Koszenila nie r├│┼╝ni si─Ö ideologicznie niczym od m─ůki ze ┼Ťwierszczy ÔÇô tak samo mo┼╝e wywo┼éywa─ç alergi─Ö, budzi─ç sprzeciw wegetarian. Rewolucji nie da si─Ö ju┼╝ zatrzyma─ç, ale klient zawsze ma wyb├│r ÔÇô pod warunkiem, ┼╝e czyta etykiety.

Gra┼╝yna Tomala-Tylman

Redaktor Naczelna