Czy wiesz, 偶e ...
Brad Pitt og艂osi艂, 偶e uruchomi艂 swoj膮 neutraln膮 pod wzgl臋dem p艂ci lini臋 kosmetyk贸w do piel臋gnacji sk贸ry: Le Domaine.
Le Domaine jest wytwarzany z winogron uprawianych w Ch芒teau Beaucastel, winnicy we Francji, kt贸rej Pitt jest w艂a艣cicielem i z kt贸rej r贸wnie偶 sprzedaje r贸偶e. Pitt przyzna艂, 偶e przemys艂 kosmetyczny wspierany przez celebryt贸w jest bardzo nasycony, ale powiedzia艂 dla magazynu Vogue, 偶e nie wypu艣ci艂by linii 鈥瀏dyby nie widzia艂 prawdziwej r贸偶nicy na swojej sk贸rze鈥, powo艂uj膮c si臋 na badania przeprowadzone na winogronach przez ekspert贸w, mi臋dzy innymi z University Bordeaux, kt贸rzy znale藕li w nich sk艂adniki wzmacniaj膮ce dzia艂anie kolagenu i inne przeciwstarzeniowe. Linia jest r贸wnie偶 zr贸wnowa偶ona, powiedzia艂 Vogue, wykorzystuj膮c butelki wielokrotnego nape艂niania z pokrywkami wykonanymi z beczek po winie. 殴r贸d艂o
Wed艂ug Programu Narod贸w Zjednoczonych ds. Ochrony 艢rodowiska ka偶dego roku ludzie wytwarzaj膮 prawie 400 milion贸w ton odpad贸w z tworzyw sztucznych, co prawie odpowiada wadze ca艂ej populacji ludzkiej. Grupa 艣rodowiskowa informuje, 偶e ilo艣膰 odpad贸w z tworzyw sztucznych wytworzonych na pocz膮tku 2000 roku wzros艂a w ci膮gu jednej dekady bardziej ni偶 w ci膮gu poprzednich 40 lat. Na ca艂ym 艣wiecie co minut臋 kupowany jest milion plastikowych butelek, a po艂owa wyprodukowanego plastiku jest przeznaczona do jednorazowego u偶ytku. Przewiduje si臋, 偶e do 2050 r. globalna produkcja pierwotnych tworzyw sztucznych osi膮gnie 34 miliardy ton.聽殴r贸d艂o
Co ma zapach do przyja藕ni? Eksperci z Instytutu Naukowego Weizmanna w Izraelu doszli do wniosku, 偶e osoby o podobnym zapachu ch臋tniej zaprzyja藕ni膮 si臋 za sob膮. Odkryli to na podstawie chemicznej analizy zapach贸w wydzielanych przez ludzkie cia艂a. Naukowcy, o czym informuje portal Nauka w Polsce, pos艂u偶yli si臋 tzw. elektronicznym nosem i uznali, 偶e ludzie maj膮 nieustann膮 tendencj臋 zar贸wno do pod艣wiadomego w膮chania siebie, jak i do rejestrowania zapach贸w innych ludzi. Ch臋tniej nawi膮zujemy przyja藕艅 z kim艣, kto my艣li podobnie jak my czy wyznaje podobne warto艣ci. Naukowcy uwa偶aj膮, 偶e podprogowo rejestrujemy cudzy zapach i kwalifikujemy dan膮 osob臋 jako kandydata na znajomego lub wr臋cz przeciwnie, dystansujemy si臋. Podobnie reaguj膮 wszystkie ssaki l膮dowe, by艂o to wcze艣niej dowiedzione badaniami. Do czasu eksperymentu naukowc贸w z Izraela, ten zwi膮zek nie by艂 udokumentowany u ludzi. Teraz si臋 to zmieni艂o. 殴r贸d艂o
Ca艂ujmy si臋, na zdrowie! 6 lipca obchodzony jest 艢wiatowy Dzie艅 Poca艂unku. 艢wi臋to poca艂unk贸w wymy艣li艂a jedna z brytyjskich firm sprzedaj膮cych abonament stomatologiczny. Pomys艂 tak spodoba艂 si臋 cz艂onkom ONZ, 偶e na pocz膮tku lat 90. oficjalnie postanowili oni wpisa膰 w kalendarz 艢wiatowy Dzie艅 Poca艂unku, propaguj膮c korzy艣ci p艂yn膮ce z ca艂owania si臋. A jest ich wiele. Osoby cz臋sto ca艂uj膮ce si臋 偶yj膮 przeci臋tnie o pi臋膰 lat d艂u偶ej ni偶 ci, kt贸rzy ca艂owania si臋 unikaj膮. Poca艂unki pozwalaj膮 spala膰 kalorie (od 3 do 12 kalorii na minut臋), walczy膰 z depresj膮, bezsenno艣ci膮, poprawi膰 odporno艣膰 organizmu. Podczas poca艂unku dotlenia si臋 nasz m贸zg, wzrasta produkcja seratoniny i poziom oksytacyny. W trakcie nami臋tnego poca艂unku 膰wiczymy 29 mi臋艣ni twarzy. Rekordzi艣ci potrafi膮 ca艂owa膰 si臋 przez 58 godzin, 35 minut i 58 sekund! 艢rednio w ci膮gu ca艂ego 偶ycia cz艂owiek ca艂uje si臋 prawie 14 dni. Zobacz
W szwedzkim S枚dert盲lje, mie艣cie niedaleko Sztokholmu, firma Corvid Cleaning szkoli dzikie wrony, aby zbiera艂y niedopa艂ki papieros贸w, kt贸re widz膮 na ulicy, i wk艂ada艂y je do maszyny. W zamian za ka偶dy niedopa艂ek maszyna wydaje ptakom kawa艂ek jedzenia. Ta metoda jest znana jako trening oparty na nagrodach lub pozytywny trening wzmacniaj膮cy. Nagradzanie zwierz臋cia smako艂ykiem za ka偶dym razem, gdy zrobi co艣 dobrego, uczy je powtarzania tego zachowania, poniewa偶 wie, 偶e czeka na niego smaczna przek膮ska. Podobny projekt testowany by艂 w 2018 roku w parku rozrywki Puy du Fou w zachodniej Francji.
Wrony uwa偶a si臋 za bardzo inteligentne ptaki. Badania sugeruj膮, 偶e mog膮 by膰 najm膮drzejszymi zwierz臋tami na planecie, poza naczelnymi, z inteligencj膮 na poziomie siedmioletniego dziecka. 殴r贸d艂o
14 tysi臋cy ton mikrow艂贸kien trafia co roku do m贸rz i ocean贸w w wyniku prania ubra艅. Tradycyjne domowe pranie stanowi 22 procent ca艂kowitego rocznego zu偶ycia wody. Brytyjska firma postanowi艂a zrewolucjonizowa膰 rynek czyszczenia ubra艅 oraz zadba膰 o ekologi臋. Ich innowacyjna technologia Oxwash oszcz臋dza nie tylko wod臋, bo ubrania s膮 ozonowane w niskiej temperaturze, ale tak偶e 艣rodowisko, poniewa偶 do czyszczenia u偶ywa si臋 biodegradowalnych detergent贸w, a wyprane ubrania kurierzy rozwo偶膮 elektrycznymi rowerami towarowymi. W trakcie typowego cyklu prania zu偶ywa si臋 oko艂o 10 litr贸w wody na kilogram odzie偶y, jednak dzi臋ki opracowanym przez firm臋 systemom udaje si臋 oszcz臋dzi膰 do 32 litr贸w w trakcie prania 8 kg ubra艅. Opatentowana przez Oxwash technologia filtracji z mikrow艂贸kien usuwa dodatkowo ponad 95 procent w艂贸kien zrzucanych podczas prania, co zapobiega przenikaniu cz膮steczek tworzyw sztucznych do ciek贸w wodnych i wody pitnej. 殴r贸d艂o
W czasopi艣mie naukowym Environmental Science and Technology grupa naukowc贸w twierdzi, 偶e ludzko艣膰 przekroczy艂a planetarn膮 granic臋 zwi膮zan膮 z zanieczyszczeniami 艣rodowiska. Od 1950 r. nast膮pi艂 50-krotny wzrost produkcji chemikali贸w. Przewiduje si臋, 偶e do 2050 r. liczba ta ponownie si臋 potroi. Szacuje si臋, 偶e na 艣wiatowym rynku istnieje oko艂o 350 000 r贸偶nych rodzaj贸w produkowanych chemikali贸w. Nale偶膮 do nich tworzywa sztuczne, pestycydy, chemikalia przemys艂owe, chemikalia w produktach konsumenckich, antybiotyki i inne farmaceutyki. To wszystko s膮 ca艂kowicie nowe byty, powsta艂e w wyniku dzia艂alno艣ci cz艂owieka o nieznanym wp艂ywie na system Ziemi. Ca艂kowita masa plastiku na planecie jest obecnie ponad dwukrotnie wi臋ksza od masy wszystkich 偶yj膮cych ssak贸w, a oko艂o 80% wszystkich plastik贸w, jakie kiedykolwiek wyprodukowano, pozostaje w 艣rodowisku. 殴r贸d艂o
Globalny Bank Nasion (norw. Svalbard globale fr酶hvelv) zosta艂 zbudowany przez Norwegi臋 we wsp贸艂pracy z Global Crop Diversity Trust. i znajduje si臋 na norweskim archipelagu Svalbard, na wyspie Spitsbergen. Zbudowany zosta艂 w celu bezpiecznego przechowywania nasion ro艣lin jadalnych z ca艂ego 艣wiata, na wypadek katastrofy, lub zagro偶e艅 wnikaj膮cych z genetycznej modyfikacji. Bank ulokowany jest w tunelu wydr膮偶onym w wiecznej zmarzlinie. Skarbiec przechowuje nasiona w kontrolowanym 艣rodowisku i mo偶e pomie艣ci膰 oko艂o 4,5 miliona pr贸bek nasion. Obecnie przechowuje si臋 w nim ju偶 przesz艂o 1,5 mln pr贸bek.聽Zobacz
BirdNET to aplikacja, kt贸ra pozwala na nagrywanie i identyfikacj臋 艣piewu ptak贸w, kt贸ra dzi臋ki sztucznej sieci neuronowowej mo偶e zidentyfikowa膰 wiele setek ich gatunk贸w. BirdNET to te偶 platforma badawcza, przygotowana przez naukowc贸w z Cornell Lab of Ornitology i Politechniki w Chemnitz, kt贸rej celem jest rozpoznawanie ptak贸w na podstawie d藕wi臋ku na du偶膮 skal臋.聽Zobacz
Firma szwedzka opracowa艂a pierwsze na 艣wiecie mleko ro艣linne na bazie ziemniak贸w. Wega艅ska marka mleczarska Dug ze Szwecji oferuje mleko ro艣linne z聽ziemniak贸w o bia艂o-mlecznej konsystencji, i 艂agodnym smaku. Jego produkcja wytwarza znacznie mniej CO2聽ni偶聽nabia艂聽鈥 jest r贸wnie偶 uwa偶ana za bardziej przyjazn膮 dla 艣rodowiska ni偶 produkcja innych popularnych mlek ro艣linnych. Przeczytaj wi臋cej
Za po艣rednictwem aplikacji PlantNet mo偶emy zidentyfikowa膰 dowoln膮 ro艣lin臋. Wystarczy zrobi膰 zdj臋cie li艣cia, kwiatu, owocu, kory lub og贸lnego wygl膮du ro艣liny, a aplikacja wy艣wietli nam najbardziej prawdopodobne gatunki z dziesi膮tkami fotografii dla por贸wnania. Aplikacja ma dost臋p do informacji o ro艣linie z Wikipedii oraz mapy z najcz臋stszymi lokalizacjami jej identyfikacji przez u偶ytkownik贸w. Na podobnej zasadzie dzia艂a PictureMushroom, aplikacja do identyfikacji grzyb贸w.
Zobacz
Specjali艣ci z polskiej firmy Picodi wzi臋li pod lup臋 50-milimetrowy flakon perfum francuskich w cenie 200 z艂 i zbadali, co sk艂ada si臋 na jego koszt. Wyliczyli, 偶e p艂ac膮c za flakon perfum francuskich 200 z艂, za same perfumy p艂acimy ok. 4 z艂. Ok. 8 z艂 鈥 poch艂ania op艂ata licencyjna, ok. 20 z艂 - koszty transportu, ok. 29 z艂 鈥 opakowanie, ok. 37 z艂 鈥 podatki, ok. 46 z艂. - mar偶a producenta, ok. 56 z艂 - mar偶a sklepu. Przeczytaj wi臋cej
Zak艂adamy nies艂usznie, 偶e sk艂adniki chemiczne stosowane w produktach kosmetycznych zosta艂y przetestowane, aby upewni膰 si臋, 偶e s膮 bezpieczne do d艂ugotrwa艂ego stosowania. Produkty s膮 testowane, aby upewni膰 si臋, 偶e nie powoduj膮 kr贸tkotrwa艂ych problem贸w, takich jak podra偶nienie sk贸ry. Ale nie s膮 testowane pod k膮tem d艂ugoterminowego bezpiecze艅stwa.
Wed艂ug The Derm Review prawie 60% produkt贸w do piel臋gnacji sk贸ry oznaczonych jako 鈥瀗aturalne鈥 nie jest naturalne. Wiele z nich zawiera syntetyczne sk艂adniki, przy czym przeci臋tny 鈥瀗aturalny鈥 produkt zawiera 2,4 r贸偶nych sk艂adnik贸w, kt贸re nie kwalifikuj膮 si臋 jako naturalne. Najcz臋艣ciej spotykanym syntetycznym sk艂adnikiem stosowanym w produktach naturalnych jest etyloheksylogliceryna, kt贸ra jest uwa偶ana za bezpieczn膮 w niskich st臋偶eniach, ale mo偶e powodowa膰 niewielkie podra偶nienia w wysokich st臋偶eniach. 殴r贸d艂o
Wed艂ug Harvard Medical School przeci臋tna kobieta codziennie u偶ywa 12 r贸偶nych produkt贸w kosmetycznych. Co wed艂ug bada艅 przeprowadzonych przez pozarz膮dowa organizacj臋 Environmental Working Group daje 艣redni膮 oko艂o 168 r贸偶nych sk艂adnik贸w chemicznych jakie kobiety u偶ywaj膮
do twarzy i cia艂a dziennie.聽Przeczytaj wi臋cej
Im b臋dziemy wi臋cej kupowa膰 naturalnych kosmetyk贸w, tym bardziej stan膮 si臋 one dost臋pne. Cz臋sto naturalne produkty do piel臋gnacji sk贸ry i urody kosztuj膮 wi臋cej w por贸wnaniu z tradycyjnymi. U偶ywanie naturalnych sk艂adnik贸w 艣rednio kosztuje wi臋cej ni偶 tanie chemikalia. Sk艂adniki musz膮 sta膰 si臋 bardziej popularne, aby ich ceny spad艂y. Kiedy zaczniemy wybiera膰 naturalne produkty zamiast toksycznych opcji, wszystkim nam b臋dzie 艂atwiej dokonywa膰 wybor贸w najlepszych dla cia艂a.
Przy przechodzeniu na dbanie o urod臋 w oparciu o produkty naturalne nale偶y uzbroi膰 si臋 w cierpliwo艣膰. Podobnie jak przej艣cie na zdrow膮 diet臋, rezultaty nie pojawiaj膮 si臋 natychmiast. Nie mo偶na zje艣膰 sa艂atki jednego dnia, a jutro czu膰 si臋 dobrze po jedzeniu niezdrowego jedzenia przez 20 lat. Ca艂kowite odnowienie nask贸rka (g贸rnej warstwy sk贸ry) zajmuje oko艂o miesi膮ca, wi臋c zazwyczaj tyle czasu zajmie osi膮gni臋cie wst臋pnych rezultat贸w.
Lista sk艂adnik贸w produkt贸w kosmetycznych jest cz臋sto bardzo d艂uga i tak naprawd臋 wiele z tych sk艂adnik贸w cz臋sto nie dzia艂a na nasz膮 sk贸r臋. Wiele z tych sk艂adnik贸w jest tam tylko po to, aby utrzyma膰 stabilno艣膰 produktu na p贸艂ce lub nada膰 mu pewien charakter. Emulgatory pomagaj膮 miesza膰 wod臋 i olejki, dimetekon nadaje kremowi nawil偶aj膮cemu lub produktowi do piel臋gnacji w艂os贸w przyjemn膮 konsystencj臋 lub po艣lizg, a konserwanty d艂u偶ej utrzymuj膮 sk艂adniki na p贸艂ce.