Składniki:

Ciasto: 300 g mąki pszennej

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 180 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody

Krem: 2 szklanki mleka

  • szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 200 g masła

 słoik niskosłodzonej konfitury porzeczkowej


 Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza. Mąkę posiekać na stolnicy z masłem i cukrem pudrem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Pierwszą część ciasta rozwałkować mniej więcej na średnicę tortownicy i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieścić obręcz tortownicy na rozwałkowanym cieście i wyciąć nożem koło po wewnętrznej stronie. Odcięte ciasto usunąć. Piec 12-15 minut (w zależności od grubości ciasta), aż będzie miało złoty kolor. Powtórzyć z pozostałymi dwoma częściami ciasta.

Kaszę namoczyć na kilka minut w szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, dodać namoczoną kaszę i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodawać kaszę małymi porcjami aż do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dwa upieczone i przestudzone placki  posmarować konfiturą porzeczkową, 2-3 łyżki na placek. Ułożyć pierwszy posmarowany placek w tortownicy, wyłożyć połowę kremu i przykryć drugim posmarowanym plackiem. Wyłożyć pozostały krem, przykryć trzecim plackiem i lekko docisnąć. Formę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Gdy ciasto zmięknie, przechowywać w lodówce.