Piernik świąteczny

Składniki:
Ciasto: 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 180 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki śmietany 18%
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżeczka sody
Krem: 2 szklanki mleka
- szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 200 g masła
słoik niskosłodzonej konfitury porzeczkowej
Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza. Mąkę posiekać na stolnicy z masłem i cukrem pudrem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Pierwszą część ciasta rozwałkować mniej więcej na średnicę tortownicy i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieścić obręcz tortownicy na rozwałkowanym cieście i wyciąć nożem koło po wewnętrznej stronie. Odcięte ciasto usunąć. Piec 12-15 minut (w zależności od grubości ciasta), aż będzie miało złoty kolor. Powtórzyć z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
Kaszę namoczyć na kilka minut w szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, dodać namoczoną kaszę i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodawać kaszę małymi porcjami aż do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dwa upieczone i przestudzone placki posmarować konfiturą porzeczkową, 2-3 łyżki na placek. Ułożyć pierwszy posmarowany placek w tortownicy, wyłożyć połowę kremu i przykryć drugim posmarowanym plackiem. Wyłożyć pozostały krem, przykryć trzecim plackiem i lekko docisnąć. Formę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Gdy ciasto zmięknie, przechowywać w lodówce.