Krem z dyni i batata

SKŁADNIKI: 5 łyżek oliwy do smażenia • 1,5 kg dyni piżmowej lub hokkaido • 1 batat (ok. 300 g) • 1 cebula • 4 ząbki czosnku • pół łyżeczki soli morskiej • po pół łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej • 4 goździki • szczypta chili i świeżo zmielony czarny pieprz • 1 litr dobrej jakości bulionu • 120 ml śmietanki 30% • 2 łyżki miodu DO PODANIA: 3 łyżki pokruszonej fety • pestki dyni
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko skropić łyżką oliwy. Dynię umyć, batata obrać. Pokroić na grube (3-4 cm) plastry ułożyć na blasze do pieczenia. Skropić drugą łyżką oliwy i wbić goździki. Piec ok. 40 minut lub dłużej, aż miąższ będzie łatwo przebić się widelcem. Odłożyć do przestudzenia. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pozostałe 3 łyżki oliwy podgrzać na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę, czosnek i sól. Wymieszać delikatnie i powoli smażyć, aż cebula stanie się półprzezroczysta, ok. 8-10 minut. W tym czasie obrać dynię ze skóry i grubo przesiekać razem z batatem. Dodać warzywa do cebuli razem z cynamonem, gałką muszkatołową i pieprzem. Wlać bulion i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować na wolnym krem z dyni i batata ogniu przez około 15 minut. Zdjąć zupę z ognia i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Zblendować za pomocą malaksera lub ręcznego blendera, dodając pod koniec miód i śmietankę. Rozlać do misek, po czym udekorować pokruszoną fetą, pestkami dyni i szczyptą słodkiej papryki.
Czas przyrządzania:1 h 30 minut | 4-5 porcji