SKŁADNIKI:

Ciasto: 600 g obranych ziemniaków • mąka ziemniaczana

Do podania: 80 g boczku wędzonego • łyżka masła klarowanego (opcjonalnie)

Ziemniaki ugotować (najlepiej na parze), przetrzeć przez praskę, uklepać w misce i ostudzić. Podzielić ziemniaki na 4 części i jedną z nich wyjąć z miski. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, aż dokładnie wypełni lukę (ok. 120 g). Dodać pozostałe ziemniaki i zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku i formować kulki o średnicy 3-4 cm, delikatnie spłaszczyć i zrobić palcem dziurkę. Kluski odkładać na ściereczkę lub deskę posypaną mąką ziemniaczaną.

Kluski wrzucić do mocno osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu gotować 3 minuty, po czym wyjąć z garnka łyżką cedzakową. Ponownie doprowadzić wodę do wrzenia i gotować partiami pozostałe kluski.

Boczek pokroić w drobną kostkę i powoli smażyć na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz i powstaną skwarki. Jeśli boczek jest chudy, można dodać łyżkę masła klarowanego. 

 

Autorką przepisu jest Gosia Grula - cukiernik, współzałożycielka krakowskiego Balu, absolwentka Le Cordon Bleu w Stambule.
Od niedawna fotograf kulinarny (instagram.com/my.sister.told.me.to.do.that).