SKŁADNIKI:

Ciasto: 600 g obranych ziemniak├│w ÔÇó m─ůka ziemniaczana

Do podania: 80 g boczku w─Ödzonego ÔÇó ┼éy┼╝ka mas┼éa klarowanego (opcjonalnie)

Ziemniaki ugotowa─ç (najlepiej na parze), przetrze─ç przez prask─Ö, uklepa─ç w misce i ostudzi─ç. Podzieli─ç ziemniaki na 4 cz─Ö┼Ťci i jedn─ů z nich wyj─ů─ç z miski. W to miejsce wsypa─ç m─ůk─Ö ziemniaczan─ů, a┼╝ dok┼éadnie wype┼éni luk─Ö (ok. 120 g). Doda─ç pozosta┼ée ziemniaki i zagnie┼Ť─ç ciasto.┬áOdrywa─ç po kawa┼éku i formowa─ç kulki o ┼Ťrednicy 3-4 cm, delikatnie sp┼éaszczy─ç i zrobi─ç palcem dziurk─Ö. Kluski odk┼éada─ç na ┼Ťciereczk─Ö lub desk─Ö posypan─ů m─ůk─ů ziemniaczan─ů.

Kluski wrzuci─ç do mocno osolonej, gotuj─ůcej si─Ö wody. Po wyp┼éyni─Öciu gotowa─ç 3 minuty, po czym wyj─ů─ç z garnka ┼éy┼╝k─ů cedzakow─ů. Ponownie doprowadzi─ç wod─Ö do wrzenia i gotowa─ç partiami pozosta┼ée kluski.

Boczek pokroi─ç w drobn─ů kostk─Ö i powoli sma┼╝y─ç na suchej patelni, a┼╝ wytopi si─Ö t┼éuszcz i powstan─ů skwarki. Je┼Ťli boczek jest chudy, mo┼╝na doda─ç ┼éy┼╝k─Ö mas┼éa klarowanego.┬á

 

Autork─ů przepisu jest Gosia Grula - cukiernik, wsp├│┼éza┼éo┼╝ycielka krakowskiego Balu, absolwentka Le Cordon Bleu w Stambule.
Od niedawna fotograf kulinarny (instagram.com/my.sister.told.me.to.do.that).