SKŁADNIKI: 2 łyżki masła • łyżka oleju • 700 g cebuli • duży ząbek czosnku • łyżeczka cukru • 120 ml białego wytrawnego wina • 2 łyżki mąki • 1,5 litra dobrej jakości bulionu • kilka gałązek tymianku • świeżo zmielony czarny pieprz • sól DO PODANIA: 3 kromki bagietki • 100 g sera Gruyère lub emmentalera

Masło i olej podgrzać w garnku z grubym dnem. Cebulę pokroić w cienkie piórka, czosnek posiekać. Wrzucić do garnka razem z cukrem i szczyptą soli, po czym delikatnie wymieszać. Dusić na wolnym ogniu, z uchyloną pokrywką, mieszając od czasu do czasu, aż cebula się skarmelizuje (ok. 40 minut). Zwiększyć ogień, dodać wino i mieszać przez kilka minut, dać mąkę, wymieszać energicznie, by uniknąć grudek. Dodać bulion, tymianek i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować powoli pod przykryciem około pół godziny. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Rozgrzać piekarnik z funkcją grilla. Kromki bagietki pokroić w grubą kostkę i zrumienić na suchej patelni. Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek. Posypać grzankami i startym serem, po czym zapiekać przez 2-3 minuty.

Czas przyrządzania:1 h 40 minut | 4 porcje