Dzi艣 coraz cz臋艣ciej zwracamy uwag臋 na sk艂ad kosmetyk贸w, kt贸re kupujemy. W sk艂adzie cz臋艣ci z nich mo偶emy znale藕膰 tajemniczy SLS. Co to jest, gdzie mo偶na go spotka膰? I czy faktycznie SLS w kosmetykach jest szkodliwy?

SLS - co to jest?

Co to jest SLS i co w艂a艣ciwie znaczy? Zacznijmy od rozszyfrowania tego skr贸tu: SLS to Sodium Lauryl Sulfate (laurylosiarczan sodu), czyli zwi膮zek chemiczny, nale偶膮cy do anionowych substancji powierzchniowo czynnych z grupy siarczan贸w alkoholi t艂uszczowych.

SLS wyst臋puje w r贸偶nego rodzaju detergentach myj膮cych. Jest odpowiedzialny za proces tworzenia si臋 piany. Dla wi臋kszo艣ci u偶ytkownik贸w to w艂a艣nie ten moment jest najbardziej przyjemny podczas u偶ywania kosmetyk贸w myj膮cych, jednocze艣nie to dla nich znak, 偶e kosmetyk 鈥渄zia艂a鈥. Jednak nie tylko bran偶a kosmetyczna u偶ywa SLS. To tani detergent, a w dodatku bardzo wydajny, dlatego wykorzystywany jest tak偶e w 艣rodkach do odt艂uszczania jak p艂yny do mycia naczy艅, p艂yny do prania, odplamiacze, 艣rodki do czyszczenia dywan贸w czy preparaty do mycia r贸偶nego rodzaju maszyn.

Sodium Lauryl Sulfate w kosmetykach

Zwi膮zek Sodium Lauryl Sulfate w kosmetykach sprawia, 偶e te 艂atwo si臋 u偶ytkuje - produkty szybko si臋 pieni膮 oraz rozpuszczaj膮 t艂uszcz i inne zabrudzenia. Dlaczego wi臋c SLS nie cieszy si臋 dobr膮 s艂aw膮? Czy faktycznie jest tak szkodliwy dla naszego zdrowia?

Utar艂a si臋 opinia 偶e SLS mo偶e podra偶nia膰 i wysusza膰 sk贸r臋, podra偶nia膰 b艂ony 艣luzowe i wywo艂ywa膰 r贸偶nego rodzaju alergi臋, a nawet by膰 odpowiedzialny za wyst膮pienie atopowego zapalenia sk贸ry, czyli AZS.

Warto jednak rozs膮dnie podej艣膰 do tematu i pami臋ta膰, 偶e wymienione wy偶ej efekty dotycz膮 w艂a艣ciwo艣ci substancji w jej czystej postaci. Dodatkowo, SLS jest u偶ywany w kosmetykach, kt贸re z za艂o偶enia maj膮 kr贸tkotrwa艂y kontakt z nasz膮 sk贸r膮 i kt贸re nale偶y po u偶yciu obficie sp艂uka膰 wod膮.

Substancja Sodium Lauryl Sulfate nie znajduje si臋 na 偶adnej li艣cie sk艂adnik贸w wywo艂uj膮cych alergi臋. Podobnie, nie znajdziemy ich tak偶e w rejestrach i klasyfikacjach organizacji badaj膮cych rakotw贸rczy wp艂yw substancji jak: Mi臋dzynarodowa Organizacja Zdrowia (WHO), czy Mi臋dzynarodowa Agencja ds. Bada艅 nad Rakiem (IARC).

SLS w kosmetykach - gdzie go znajdziemy?

Tak jak wspomnieli艣my ju偶 wcze艣niej - SLS to sk艂adnik wszelkiego rodzaju kosmetyk贸w, kt贸re z zasady maj膮 si臋 pieni膰. Dlatego bardzo prawdopodobne jest, 偶e SLS znajdziemy w takich kosmetykach jak:

  • szampony,

  • myd艂a,

  • 偶ele pod prysznic,

  • p艂yny do k膮pieli,

  • pasty do z臋b贸w,

  • pianki myj膮ce,

  • pianki do golenia,

  • farby i szampony koloryzuj膮ce do w艂os贸w.

SLS - kosmetyki i ich sk艂ad

Je艣li mamy bardzo wra偶liw膮 sk贸r臋, boimy si臋 i wolimy wybra膰 kosmetyk, kt贸ry faktycznie nie b臋dzie zawiera艂 SLS, musimy zwraca膰 szczeg贸ln膮 uwag臋 na sk艂ad produkt贸w. SLS mo偶e wyst臋powa膰 pod r贸偶nymi nazwami, oto czego unika膰:

  • Sodium dodecyl sulfate,

  • SDS,

  • Sulfuric acid,

  • Monododecyl ester,

  • Sodium salt,

  • Lauryl sodium sulfate,

  • Sodium N-dodecyl sulf鈥媋te,

  • Lauryl sulfate sodium salt.

SLS w szamponach

Najcz臋艣ciej spotykamy SLS w szamponach. Jednak coraz wi臋cej konsument贸w i konsumentek w艂a艣nie z ostro偶no艣ci lub przez jego kiepsk膮 opini臋, unika tego sk艂adnika. Dlatego producenci kosmetyk贸w zacz臋li umieszcza膰 oznakowania 鈥渂ez SLS鈥 na opakowaniach swoich produkt贸w. Szampony bez SLS najcz臋艣ciej posiadaj膮 zamienniki w postaci niejonowych substancji powierzchniowo-czynnych - 艂agodnych substancji myj膮cych, kt贸re nie powoduj膮 tak cz臋stych reakcji alergicznych i podra偶nie艅.

Lista naturalnych zamiennik贸w SLS prezentuje si臋 nast臋puj膮co:

  • Coco-Glucoside - to pianotw贸rcza substancja otrzymywana z kokosa i cukr贸w owocowych;

  • Lauryl Glucoside - zwi膮zek otrzymywany z mieszanki naturalnego kwasu glutaminowego i naturalnych kokosowych kwas贸w t艂uszczowych;

  • Sodium Cocoamphoacetate - substancja pozyskiwana z kokosa;

  • Decyl Glucoside - substancja myj膮ca, otrzymana z alkoholi t艂uszczowych pochodz膮cych z oleju kokosowego i glukozy ze skrobi kukurydzianej;

  • Cocamidopropyl Bataine - substancja powierzchniowo-czynna otrzymywana z kokosa.

SLS a SLES - czym si臋 r贸偶ni膮?

Wiemy ju偶 co to jest SLS. A SLES? W kosmetykach mo偶emy znale藕膰 r贸wnie偶 t膮 substancj臋, kt贸ra podobnie jak SLS ma raczej negatywne opinie. SLES to Sodium Laureth Sulfate, s贸l sodowa siarczanu oksyetylenowanego alkoholu laurylowego. Zwi膮zek ten jest pochodn膮 SLS, oba zwi膮zki to substancje powierzchniowo czynne o w艂a艣ciwo艣ciach myj膮cych, rozpuszczaj膮cych zabrudzenia i pianotw贸rczych.

M贸wi si臋, 偶e SLES jest 艂agodniejszy w dzia艂aniu. Nale偶y jednak pami臋ta膰, 偶e tak, jak w przypadku SLS, SLES jest stosowany w kosmetykach, kt贸re powinny mie膰 kr贸tkotrwa艂y kontakt ze sk贸r膮 czy b艂on膮 艣luzow膮 - szampony, 偶ele pod prysznic, pasty do z臋b贸w, pianki do golenia. Je艣li wi臋c b臋dziemy ich u偶ywa膰 zgodnie z przeznaczeniem, jest ma艂e ryzyko wyst膮pienia podra偶nie艅.

Jak znale藕膰 SLES na etykietach kosmetyk贸w? Zwi膮zek mo偶e ry膰 si臋 tak偶e pod nazwami:

  • Sodium Cetearyl Sulfate,

  • Ammonium Lauryl Sulfate,

  • Magnesium Lauryl Sulfate.