B膮d藕 eko i zjedz sw贸j talerz

Miska z otr膮b, s艂omka z pestek awokado, szklanka z wodorost贸w, kubek z ciasteczka. I ju偶 mo偶esz zapomnie膰 o plastikowych naczyniach. Zadbasz przy tym o nasz膮 planet臋, bo taka miska, s艂omka czy kubek nie wyl膮duje na wysypisku 艣mieci i nie musi rozk艂ada膰 si臋 latami. Jadalnymi naczyniami mo偶na te偶 艣mia艂o zast膮pi膰 tradycyjn膮 zastaw臋. Wtedy te偶 dbamy o 艣rodowisko, poniewa偶 nie marnujemy wody na zmywanie. Jadalne naczynia mo偶na te偶 pozwoli膰 skonsumowa膰 innym, na przyk艂ad ptakom czy zwierz臋tom.

Talerz z otr膮b

Na pomys艂 naczy艅 z otr膮b wpad艂 Jerzy Wysocki, m艂ynarz z Zambrowa. Szuka艂 sposobu, by nie marnowa膰 odpadk贸w i wprowadzi膰 ekologi臋 w 偶ycie. Otr臋by otrzymuje si臋 podczas mielenia zb贸偶. To produkt uboczny. Dlatego ich wykorzystanie to w艂a艣nie niemarnowanie odpadk贸w. Warto zaznaczy膰, 偶e otr臋by to a偶 jedna trzecia masy ziarna. Zwykle s膮 wykorzystywane jako dodatki do pasz. Z tony sprasowanych otr膮b mo偶na stworzy膰 prawie 10 tysi臋cy jadalnych naczy艅. Wyprodukowanie talerzy z otr膮b nie wymaga du偶ej ilo艣ci wody oraz stosowania zwi膮zk贸w chemicznych.

W jadalnych naczyniach mo偶na poda膰 zar贸wno ciep艂e, jak i zimne przysmaki. S膮 wytrzyma艂e, stabilne i utrzymuj膮 temperatur臋 dania. Mo偶na ich u偶ywa膰 w piekarnikach oraz kuchenkach mikrofalowych. Je艣li nie zjemy ich, to mo偶emy bez problemu zutylizowa膰 w kompostowniku. Rozk艂adaj膮 si臋 zaledwie w miesi膮c. Gdy natomiast kto艣 wyrzuci je w lesie, to znikn膮 jeszcze szybciej. Wtedy zostan膮 zjedzone przez zwierz臋ta, zanim zd膮偶膮 si臋 roz艂o偶y膰.

Talerz z otr膮b pszennych jest nie tylko ekologiczny. Jest te偶 smaczny i zdrowy. Dietetycy podkre艣laj膮, 偶e zawiera du偶膮 dawk臋 b艂onnika. Taki talerz nie ma 偶adnych szkodliwych dodatk贸w. Jest zrobiony wy艂膮cznie z otr膮b oraz wody. Po podgrzaniu tych sk艂adnik贸w powstaje plastyczny materia艂, kt贸ry mo偶na uformowa膰 w dowolny kszta艂t. Dodatkowo jest on te偶 bardzo mocny i mo偶e bez problemu zast膮pi膰 plastikowe czy nawet tradycyjne naczynia. 呕eby talerz si臋 trzyma艂, nie dodaje si臋 do niego kleju. Jest prasowany w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

Firma z Zambrowa nie ogranicza si臋 tylko na otr臋bowych talerzy. Pracuje te偶 nad biodegradowalnymi opakowaniami do jedzenia na wynos. B臋d膮 si臋 nadawa艂y do termicznego zamykania i przechowywania zar贸wno sta艂ych, jak i p艂ynnych posi艂k贸w przez co najmniej dwa dni.

Sztu膰ce z m膮ki ziemniaczanej

Do jadalnych talerzy warto dobra膰 te偶 biodegradowalne no偶e, sztu膰ce czy 艂y偶ki. Nad takimi jednorazowymi sztu膰cami pracowali m.in. naukowcy z Politechniki Gda艅skiej. Opracowali metod臋 produkcji biopolimeru. Pozwala ona na stworzenie jednorazowych sztu膰c贸w, kt贸re b臋d膮 tak wytrzyma艂e jak plastikowe. Materia艂 ten zawiera m.in. skrobi臋 termoplastyczn膮 z m膮ki ziemniaczanej, dodatki naturalnego pochodzenia oraz biopolimer polilaktyd (PLA), czyli rodzaj glukozy pozyskiwanej g艂贸wnie z kukurydzy. Warto doda膰, 偶e z czystego PLA produkuje si臋 s艂omki do napoj贸w, kt贸re w pe艂ni rozk艂adaj膮 si臋 w ci膮gu 80 dni.

Do wytworzenia materia艂贸w biopolimerowych wykorzystuje si臋 艂atwo dost臋pne surowce pochodzenia naturalnego albo pozyskiwane z odnawialnych 藕r贸de艂. To istotna przewaga nad powszechnie stosowanymi materia艂ami ropopochodnymi. Jest wi臋c ekologicznie. Jak zapewniaj膮 naukowcy, sztu膰ce wykonane z ich materia艂u mog膮 by膰 kompostowane razem z jedzeniem i ulegaj膮 ca艂kowitej biodegradacji.

S艂omki z meksyka艅skich pestek awokado

S艂omki z PLA to nie wszystko. Jedna z meksyka艅skich firma najpierw stworzy艂a rurki do napoj贸w z pestek mango i tropikalnego owocu mamey zapote. Ale nie by艂 to udany eksperyment. Dopiero s艂omki z pestek awokado okaza艂y si臋 prawdziwym sukcesem. Firma dziennie wykorzystuje 15 tysi臋cy ton pestek. S艂omka z awokado ma si臋 rozk艂ada膰 maksymalnie w ci膮gu 240 dni. Ta plastikowa nawet kilkaset lat.

Wafle i chleb to te偶 naczynie

Jadalne naczynia nie s膮 zupe艂n膮 nowo艣ci膮. Na przyk艂ad wafle od lat s艂u偶膮 nam jako miseczki do lod贸w czy talerzyki do ciast. S膮 pysznym dodatkiem i jednocze艣nie idealnym ekonaczyniem. Ostatnio modne s膮 te偶 zupy w jadalnych, chlebowych kubkach. Te naczynia s膮 bardzo wytrzyma艂e i przeciekaj膮 dopiero po kilku godzinach. Chlebowe kubki wyst臋puj膮 w wielu wersjach. R贸偶ni膮 si臋 smakiem, kolorem i wygl膮dem. I tak na przyk艂ad 偶贸艂te kubki zabarwiane s膮 kurkum膮, a zielone spirulin膮. Wszystko jest naturalne. Jednak pomys艂 na zup臋 w chlebie jest znany od dawna. W ten spos贸b w wielu domach na Wielkanoc podaje si臋 na przyk艂ad 偶urek.

Kubek i szklanka, kt贸re dodaj膮 smaku

Papierowe czy plastikowe kubki do kawy na wynos r贸wnie偶 mo偶emy zast膮pi膰 jadalnymi naczyniami. Jedna z restauracji w Wielkiej Brytanii podaje ciep艂e napoje w specjalnie uformowanym ciastku. Wn臋trze jest wylane bia艂膮 czekolad膮, a z zewn膮trz ten jadany kubek jest opleciony cukrow膮 lub marcepanow膮 warstw膮 utrzymuj膮c膮 temperatur臋 napoju. Jadalne fili偶anki do kawy wyprodukowa艂a r贸wnie偶 znana firma Lavazza. Kubek powsta艂 z biszkoptu. Wewn膮trz jest warstwa cukru, kt贸ra daje izolacj臋. Mo偶na wi臋c najpierw napi膰 si臋 kawy, a na deser zje艣膰 fili偶ank臋, czyli pyszne ciastko.

Do kubk贸w do kawy mo偶na te偶 do艂膮czy膰 szklanki do napoj贸w. Wyprodukowa艂a je ameryka艅ska firma. Te szklanki dodaj膮 drinkom smaku. Naczynia powsta艂y ze sk艂adnik贸w pochodz膮cych z wodorost贸w i innych organicznych 艣rodk贸w s艂odz膮cych. Nie zawieraj膮 glutenu, 偶elatyny ani sk艂adnik贸w modyfikowanych genetycznie. Mo偶na wybiera膰 spo艣r贸d kilku rodzaj贸w szklanek. Dzi臋ki temu opakowania staj膮 si臋 wa偶nym sk艂adnikiem drink贸w i napoj贸w. Do wyboru s膮 r贸偶ne kolory i smaki. Wszystko w zgodzie ze 艣rodowiskiem.

Statystyczny Polak produkuje rocznie prawie 300 kg 艣mieci. W艣r贸d nich bardzo du偶膮 cz臋艣膰 stanowi膮 jednorazowe naczynia. Mo偶e wi臋c na maj贸wk臋 warto zaopatrzy膰 si臋 w naczynia, kt贸re mo偶na zje艣膰 zamiast wyrzuci膰?