Aloes nale┼╝y do najstarszych ro┼Ťlin leczniczych na ┼Ťwiecie. Sukulent ten wykorzystywali ju┼╝ Sumerowie, ┼╝yj─ůcy 2 tysi─ůce lat przed Chrystusem. Z dobrodziejstw aloesowych k─ůpieli upi─Ökszaj─ůcych czerpa┼éa Kleopatra. Dzisiaj aloes jest jedn─ů z najcz─Ö┼Ťciej stosowanych substancji w kosmetyce, ale nadal odkrywa przed nami swoje tajemnice.┬á┬á

Aloes znany jest ludzko┼Ťci od zarania dziej├│w i nie ma w tym stwierdzeniu ani krzty przesady. Wiadomo, ┼╝e ceniono go ju┼╝ w Mezopotamii i jest na to dow├│d w postaci glinianej tabliczki datowanej na 2100 rok przed nasz─ů er─ů. Ro┼Ťlin─Ö wykorzystywali te┼╝ staro┼╝ytni Egipcjanie, co potwierdza staroegipski papirus medyczny, pochodz─ůcy z 1550 roku przed Chrystusem. Aloes by┼é stosowany nie tylko w celach leczniczych. Dla Egipcjan symbolizowa┼é ┼╝ycie po ┼Ťmierci. Z tego powodu by┼é nazywany ro┼Ťlin─ů nie┼Ťmiertelno┼Ťci. Sk┼éadano go w darze podczas ceremonii pogrzebowych, wykorzystywano do balsamowania zw┼éok, a nawet wysadzano dooko┼éa piramid, kt├│re by┼éy przecie┼╝ grobowcami faraon├│w. Ro┼Ťlin─Ö doceniali tak┼╝e staro┼╝ytni Grecy. Nazywali j─ů darem Wenus. Wiadomo, ┼╝e aloesowy mi─ů┼╝sz wykorzystywa┼é do leczenia ran s┼éynny grecki filozof Arystoteles. Wzmianki na temat aloesu mo┼╝na znale┼║─ç tak┼╝e w zapiskach Pedaniusa Dioscoridesa ÔÇô zielarza, ┼╝yj─ůcego w I w. n.e., czyli 200 lat p├│┼║niej. Przyk┼éady mo┼╝na mno┼╝y─ç. Nie brakuje ich tak┼╝e w Azji oraz obu Amerykach.┬á

W dawnych czasach aloes stosowano na dolegliwo┼Ťci ┼╝o┼é─ůdkowe, zaparcia, choroby staw├│w, a nawet dolegliwo┼Ťci okulistyczne. Jednak┼╝e to problemy sk├│rne stanowi┼éy jego podstawowe zastosowanie. Powszechnie m├│wi si─Ö, ┼╝e Kleopatra k─ůpa┼éa si─Ö w mleku. Zg┼é─Öbiaj─ůc jednak ten temat, mo┼╝na znale┼║─ç wzmianki o k─ůpielach kr├│lowej w aloesowych soku, kt├│re mia┼éy by─ç sekretem jej nieskazitelnej sk├│ry. Niemniej o popularno┼Ťci aloesu decyduje przede wszystkim jego sk┼éad, a nie wielowiekowe stosowanie.┬á

Bogactwo składników

Aloes dopiero na prze┼éomie XVIII i XIX wieku znalaz┼é si─Ö w kr─Ögu zainteresowa┼ä naukowc├│w. Brytyjski botanik Adrian Hardy Haworth jako pierwszy podj─ů┼é si─Ö pr├│by usystematyzowania gatunk├│w tej ro┼Ťliny. Nie by┼éo to ┼éatwe zadanie. Dzisiaj wiadomo, ┼╝e w obr─Öbie rodzaju Alo├ź L. wyr├│┼╝nia si─Ö kilkaset gatunk├│w. Wed┼éug The Plant List nawet oko┼éo 550.┬á

Aloes zaliczany jest do sukulent├│w, czyli ro┼Ťlin wyst─Öpuj─ůcych naturalnie na obszarach pustynnych, p├│┼épustynnych i g├│rskich, kt├│re maj─ů zdolno┼Ť─ç do gromadzenia wody. Jako przedstawiciel tzw. sukulent├│w li┼Ťciowych ma charakterystyczny wygl─ůd. P─Ödy aloesu tworz─ů rozet─Ö z mi─Ösistych, kolczastych li┼Ťci, zawieraj─ůcych w ┼Ťrodku mi─ů┼╝sz. To w┼éa┼Ťnie we wn─Ötrzu li┼Ťci znajduj─ů si─Ö substancje o cennych w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach z punktu widzenia medycyny i kosmetologii. Sk┼éadniki mineralne, witaminy, aminokwasy, kwasy t┼éuszczowe, polisacharydy, enzymy, saponiny, antrachinony ÔÇô to dzi─Öki tym sk┼éadnikom aktywnym aloes ma dobroczynny wp┼éyw na sk├│r─Ö.┬á

Na szczeg├│ln─ů uwag─Ö zas┼éuguj─ů polisacharydy, kt├│re s─ů obecne tak┼╝e w sk├│rze cz┼éowieka i stanowi─ů element naturalnej bariery ochronnej nask├│rka. Dzi─Öki tym w─Öglowodanom woda zostaje zatrzymana w nask├│rku, dzi─Öki czemu sk├│ra nie ulega wysuszeniu. Ponadto inicjuj─ů one procesy naprawcze w sk├│rze. Aktywno┼Ť─ç biologiczna ro┼Ťlin z rodzaju Alo├ź L. nie wynika jednak tylko z obecno┼Ťci polisacharyd├│w, ale z synergicznego dzia┼éania r├│┼╝nych sk┼éadnik├│w aktywnych.

To wszystko sprawia, ┼╝e aloes nale┼╝y do najcz─Ö┼Ťciej stosowanych substancji w kosmetyce. Na drogeryjnych p├│┼ékach mo┼╝emy znale┼║─ç mn├│stwo kosmetyk├│w, kt├│re maj─ů go w sk┼éadzie. Najcz─Östszym sk┼éadnikiem preparat├│w kosmetycznych jest aloes zwyczajny (Aloe vera). W ostatnim czasie pojawi┼éa si─Ö jednak nowinka kosmetyczna, kt├│ra zas┼éuguje na uwag─Ö.┬á

Polski patent

Nowo┼Ťci─ů w dziedzinie kosmetologii jest r├│┼╝owy aloes. Co ciekawe, zg┼éoszenie patentowe na ten sk┼éadnik kosmetyczny z┼éo┼╝y┼éo laboratorium badawczo-wdro┼╝eniowe polskiej firmy Oceanic. Ekstrakt z r├│┼╝owego aloesu wyr├│┼╝nia si─Ö zwi─Ökszonym poziomem aminokwas├│w, kt├│re inicjuj─ů mechanizmy nawodnienia oraz odbudowy bariery ochronnej nask├│rka. R├│┼╝owy aloes ma zapewnia─ç sk├│rze intensywniejsze nawil┼╝enie, nawet do 72 godzin. Charakteryzuje si─Ö tak┼╝e szybszym wch┼éanianiem. Efekt ma by─ç odczuwalny ju┼╝ minut─Ö po aplikacji kosmetyku.┬á

Preparaty z r├│┼╝owym aloesem s─ů zalecane do ka┼╝dego typy cery, poniewa┼╝ ka┼╝da sk├│ra, niezale┼╝nie od kondycji, potrzebuje nawil┼╝enia. Kosmetyki sprawdz─ů si─Ö tak┼╝e w przypadku cery wra┼╝liwej i tr─ůdzikowej. Znajduj─ůce si─Ö w ┼╝elu aloesowym sk┼éadniki aktywne wykazuj─ů bowiem dzia┼éanie nawil┼╝aj─ůce, przeciwzapalne, odka┼╝aj─ůce oraz ┼éagodz─ůce. Ponadto pobudzaj─ů regeneracj─Ö nask├│rka, a tak┼╝e chroni─ů przed szkodliwym dzia┼éaniem czynnik├│w zewn─Ötrznych.