Listopad to zdecydowanie miesiąc, w którym powinniśmy zainaugurować sezon na jesienno-zimowe rozpieszczanie… siebie. Wśród idealnych sposobów na umilanie sobie długich wieczorów są pyszne i często zdrowe napoje rozgrzewające. Oto inspiracje na cały sezon! 

  1. Herbata z malinami

Klasyk i pierwsze skojarzenie z hasłem „rozgrzewający napój”. Do herbaty można dodać sok, syrop malinowy albo domowe lub rzemieślnicze przetwory, np. maliny w cukrze. Jeśli wybieramy produkt sklepowy, warto zwrócić uwagę, by maliny miały tzw. czystą etykietę. Maliny zawierają cenne witaminy i składniki mineralne, mają także działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, poprawiają trawienie, działają przeciwcukrzycowo.

 

  1. Grzaniec

Grzane wino z dodatkiem korzennych przypraw i pomarańczy to dla wielu osób must have wyjazdów w góry, kuligów czy bożonarodzeniowych jarmarków. Jednak zanim sezon na te atrakcje na dobre się rozpocznie, można przygotować taki napój w domu. Są gotowe mieszanki przypraw, można też poeksperymentować samemu – podstawą jest półwytrawne, czerwone wino, goździki i pomarańcze. Oczywiście, jak to w przypadku napojów z procentami, należy zachować umiar.

 

  1. Pumpkin Spice Latte

Ten kultowy napój, wypromowany przez kawiarnię Starbucks, ma miliony fanów na całym świecie. Jednak nie trzeba ruszać się z domu, by cieszyć się kawą z dodatkiem syropu z dyni i aromatycznych przypraw: cynamonu, tartej gałki muszkatołowej i imbiru. Zwieńczenie z bitej śmietany sprawi, że nawet najpaskudniejsza pogoda za oknem wyda się nieco bardziej do zniesienia.

 

  1. Chai latte

Chai latte, zwane też masala chai, to napój bardzo popularny w Indiach. Mimo słowa latte, które oczywiście oznacza mleko, ale kojarzy się raczej z kawą, chai latte to aromatyczny napój herbaciany. Do mocnej, czarnej herbaty dodaje się masala – klasyczną, hinduską mieszankę przypraw, spienione mleko oraz cukier lub miód. Całość ma niezwykle pełny smak, jest sycąca i może wręcz zastąpić posiłek.

 

  1. Gorąca czekolada z chilli

Gorąca czekolada idealnie wpisuje się w ponure, jesienne, zimowe dni. Jeśli ktoś ma jednak wyrzuty sumienia z powodu picia tak kalorycznego napoju na wieczór, powinien dodać do czekolady szczyptę chilli – zawarta w niej kapsaicyna nie tylko nadaje ostry smak, lecz także przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga odchudzanie. Naukowcy zbadali też korzystny wpływ chilli na niwelowanie bólu migrenowego – czy potrzeba więcej argumentów, by sięgnąć po gorącą czekoladę z nutą chilli?

 

  1. Kakao z piankami

To propozycja zarówno dla małych, jak i dużych. Gorące kakao dla wielu dorosłych jest synonimem comfort food – słodkiego (dosłownie) wspomnienia z czasów beztroskiego dzieciństwa. Dziś amerykańska popkultura proponuje nam dosypać na wierzch pianki – a skoro odwołujemy się do USA, to powinniśmy doprecyzować – dosypać marshmallows. Czy w Polsce, czy za oceanem – jest to zawsze uroczy, instagramowy napój, któremu trudno się oprzeć.

 

  1. Rumianek z cytryną i miętą

Wracamy do bardziej swojskich klimatów. Napary ziołowe powinniśmy na stałe włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Wzmacniają organizm, poprawiają kondycję skóry, włosów, paznokci, działają uspokajająco. Rumianek warto pić jesienią, bo działa przeciwzapalnie, skutecznie działa też na skurcze i zapalenie żołądka oraz jelit. W połączeniu z cytryną i miętą daje pyszny, aromatyczny i wzmacniający zimowy napój.

 

  1. Zielona herbata z rozmarynem

Napary z zielonej herbaty na stałe zagościły w polskich domach. Większość z nas wie, że ten rodzaj herbaty parzymy w temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza. Ale nie wszyscy wiedzą, że rozmaryn – roślina o intensywnym, leśnym zapachu, doskonale znana jako przyprawa do mięs i ryb, wspaniale komponuje się właśnie z lekkim naparem klasycznej senchy. Rozmaryn działa korzystnie na wiele układów, od trawiennego, przez oddechowy aż po nerwowy, a zawarty w nim diosmin zabezpiecza naczynia włosowate.

  1. Ajurwedyjskie złote mleko

Znów przenosimy się w nieco odleglejsze zakątki globu – do Indii. Złote mleko to napój, który przygotowuje się na bazie mleka i kurkumy – wzmacnia odporność i rozgrzewa. Najważniejszym składnikiem jest kurkuma, czyli przyprawa znana ludzkości od tysięcy lat. Ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe, antyoksydacyjne, a nawet przeciwnowotworowe. Jednym ze związków zawartych w kurkumie jest kurkumina, która jest silnym antyoksydantem. Chroni ona komórki przez stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami, a także zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w tętnicach.

  1. Mors żurawinowy

Na koniec też napój zapożyczony, tym razem z kuchni skandynawskiej i rosyjskiej. Przypomina nieco kompot z żurawin i borówek, świetnie wspomaga odporność i jest rewelacyjnym źródłem witaminy C. Przygotowuje się go ze świeżych żurawin, co ma też znaczenie dla pań, które często cierpią na zapalenie dróg moczowych – zwłaszcza jesienią i zimą ta przypadłość jest jeszcze bardziej uciążliwa.