Singapur jako pierwszy kraj zatwierdzi┼é sprzeda┼╝ mi─Ösa wytworzonego w laboratorium. ÔÇ×Kurczak z prob├│wkiÔÇŁ b─Ödzie dost─Öpny pod mark─ů GOOD Meat w restauracjach w cenach zbli┼╝onych do cen normalnego drobiu.

Pora obiadowa w El Segundo, niewielkim mie┼Ťcie na wybrze┼╝u w hrabstwie Los Angeles, ok. 130 kilometr├│w od miejsca, w kt├│rym bracia McDonald otworzyli sw├│j pierwszy lokal w 1948 roku. W menu s─ů burgery, serwowane na l┼Ťni─ůcej tacy w bu┼éce z sa┼éat─ů, pomidorem, serem i sosem, kt├│ry smakuje jak majonez zmieszany z ketchupem. S─ů te┼╝ inne hity ameryka┼äskiego fast foodu: hot-dogi czy kie┼ébasiane paszteciki w muffinach oraz sma┼╝one w g┼é─Öbokim t┼éuszczu kawa┼éki bia┼éego mi─Ösa, kt├│re wygl─ůdaj─ů i smakuj─ů jak kurczakowe nuggetsy. Jednak nic, co znajduje si─Ö na stole nie zawiera produkt├│w mi─Ösnych. Pieczywo jest wega┼äskie, nuggetsy s─ů bardziej mi─Ökkie od tych z kurczaka, a wszystkie powsta┼éy w laboratoriach firmy Beyond Meat, kt├│rej siedziba znajduje si─Ö w pobli┼╝u miejsca, gdzie ┼╝ywno┼Ť─ç jest serwowana.

Tak zaczyna si─Ö artyku┼é w grudniowym numerze ÔÇ×The EconomistÔÇŁ, kt├│ry po┼Ťwi─Öcony jest jedzeniu przysz┼éo┼Ťci, w tym mi─Ösu i nabia┼éowi, do wyprodukowania kt├│rych nie s─ů potrzebne krowy czy inne zwierz─Öta.

Nie by┼éoby takiego rozwoju bez Ethana Browna, kt├│ry za┼éo┼╝y┼é Beyond Meat w 2009 roku. Obecnie firma sprzedaje produkty w ponad 80 krajach, a od 2019 roku jest na gie┼édzie i osi─ůgn─Ö┼éa warto┼Ť─ç 7 miliard├│w dolar├│w. Naukowcy zwi─ůzani z firm─ů pracuj─ů nad tym, jak zast─ůpi─ç mi─Ösne sk┼éadniki komponentami pochodz─ůcymi z ro┼Ťlin.

Eksperci nie maj─ů z┼éudze┼ä: wo┼éowina, kt├│ra nie pochodzi od kr├│w, pod─ů┼╝a t─ů sam─ů drog─ů co mleko czy nabia┼é, kt├│re r├│wnie┼╝ nie maj─ů nic wsp├│lnego z krowami. Pocz─ůtkowo mleko, robione z soi i innych ro┼Ťlin, by┼éo towarem g┼é├│wnie dla wegan i os├│b, kt├│re nie toleruj─ů laktozy, obecnie jest oferowane w barach i kawiarniach na ca┼éym ┼Ťwiecie. A na dodatek ich sprzeda┼╝ przynosi wy┼╝sze zyski w┼éa┼Ťcicielom tych miejsc ni┼╝ sprzeda┼╝ tradycyjnego mleka.

Kolejny krok to ju┼╝ wy┼╝sza szko┼éa bezmi─Ösnej jazdy, czyli produkcja mi─Ösa w laboratorium, z prob├│wki. Jak podaje portal Biotechnologia.pl, w 2020 roku Singapur jako pierwszy kraj zatwierdzi┼é sprzeda┼╝ mi─Ösa wytworzonego w laboratorium. ÔÇ×Kurczak z prob├│wkiÔÇŁ b─Ödzie dost─Öpny pod mark─ů GOOD Meat w restauracjach w cenach zbli┼╝onych do cen normalnego drobiu. Zestaw z┼éo┼╝ony z trzech posi┼ék├│w kosztuje 23 dolary. Naukowcy i przedstawiciele bran┼╝y uznali to za ogromny prze┼éom. Mi─Öso wytwarzane laboratoryjnie by┼éo dost─Öpne od dawna, jednak by┼éo zbyt drogie, by trafi─ç do komercyjnej sprzeda┼╝y. To mi─Öso zosta┼éo stworzone z kom├│rek zwierz─Öcych hodowanych in vitro, bez konieczno┼Ťci zabicia kurczak├│w.

W procesie produkcji ÔÇ×mi─Ösa z prob├│wkiÔÇŁ pobiera si─Ö niewielk─ů ilo┼Ť─ç kom├│rek zwierz─Öcych, kt├│re nast─Öpnie namna┼╝a si─Ö, od┼╝ywiaj─ůc je aminokwasami, t┼éuszczami, cukrami, sk┼éadnikami mineralnymi i witaminami. Producent twierdzi, ┼╝e wyhodowanie w bioreaktorze porcji kurczaka z pobranej pr├│bki zajmuje ok. 14 dni.

ÔÇô Spadek cen i szybko┼Ť─ç produkcji mi─Ösa z laboratorium daj─ů du┼╝e nadzieje na wprowadzenie go na rynek jako standardowego rozwi─ůzania zast─Öpuj─ůcego hodowl─Ö zwierz─ůt produkuj─ůcych olbrzymie ilo┼Ťci gaz├│w cieplarnianych ÔÇô podkre┼Ťla Sara Janowska z portalu Biotechnologia.pl.

Nie znaczy to, ┼╝e w Polsce nie s─ů prowadzone podobne badania czy prace. W 2024 roku mo┼╝e si─Ö u nas pojawi─ç pierwsze ÔÇ×mi─Öso z prob├│wkiÔÇŁ ÔÇô takie plany ma Jaros┼éaw Krzy┼╝anowski, kt├│ry dzia┼éa na rynku drobiu. Grupa KPS, bo o niej mowa, od 20 lat produkuje pasze, prowadzi hodowl─Ö, ub├│j, rozbi├│r i przetw├│rstwo. Prowadzi te┼╝ zak┼éad produkcji karmy dla zwierz─ůt.
ÔÇô Po ponad 20 latach dzia┼éalno┼Ťci na rynku drobiu i 30 latach do┼Ťwiadczenia w przemy┼Ťle mi─Ösnym chcemy otworzy─ç nowy rozdzia┼é w naszej dzia┼éalno┼Ťci i opr├│cz hodowli tradycyjnej chcemy rozpocz─ů─ç produkcj─Ö mi─Ösa kom├│rkowego, tzw. mi─Ösa in vitro czy czystego mi─Ösa ÔÇô tak pod koniec ubieg┼éego roku zadeklarowa┼é Jaros┼éaw Krzy┼╝anowski w rozmowie z Portalem Spo┼╝ywczym.
Przedsi─Öbiorca w rozmowie wiele miejsca po┼Ťwi─Öci┼é zaletom takiego produktu i rozwi─ůzania.
ÔÇô Dla nas biznesowo jest to kolejne ┼║r├│d┼éo pozyskiwania mi─Ösa drobiowego, kt├│re mo┼╝emy wykorzysta─ç zar├│wno na etapie przetw├│rstwa, jak i do produkcji karmy dla zwierz─ůt ÔÇô t┼éumaczy Portalowi Krzy┼╝anowski. ÔÇô Jeste┼Ťmy na takim etapie rozwoju, ┼╝e mo┼╝emy wykorzysta─ç istniej─ůcy park maszynowy, sie─ç dystrybucji czy logistyk─Ö i jako pierwsza firma w Polsce rozpocz─ů─ç produkcj─Ö, a docelowo, gdy ju┼╝ b─Öd─ů do tego odpowiednie regulacje prawne, sprzeda┼╝ produkt├│w.

Firma Krzy┼╝anowskiego powo┼éa┼éa sp├│┼ék─Ö LabFarm, kt├│ra ma zaj─ů─ç si─Ö produkcj─ů ÔÇ×mi─Ösa z prob├│wkiÔÇŁ. Najpierw powstanie laboratorium, kolejny etap to prace badawczo-rozwojowe. To nie wszystko: zaanga┼╝owany zosta┼é naukowiec, kt├│ry jako pierwszy w Polsce w warunkach laboratoryjnych wyhodowa┼é mi─Öso metod─ů kom├│rkow─ů. Przedsi─Öbiorca liczy na to, ┼╝e za oko┼éo dwa lata b─Ödzie m├│g┼é rozpocz─ů─ç faz─Ö produkcji przemys┼éowej.

Z mi─Ösem pochodz─ůcym z laboratorium, a nie z farmy du┼╝e nadzieje wi─ů┼╝e te┼╝ Unia Europejska, kt├│ra w 2020 roku przyzna┼éa grant na badania nad mi─Ösem produkowanym w┼éa┼Ťnie w ten spos├│b. Jak pisz─ů dziennikarze portalu Foodfakty.pl, projekt b─Ödzie realizowany przez konsorcjum firm pod przewodnictwem hiszpa┼äskiej firmy BioTech Foods, kt├│ra zajmuje si─Ö produkcj─ů mi─Ösa wieprzowego w laboratorium ju┼╝ od 2017 roku.

Mi─Öso hodowane kom├│rkowo jest tak istotne, gdy┼╝ ┼é─ůczy bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci, dobrostan zwierz─ůt i zr├│wnowa┼╝ony rozw├│j. Wynalezienie alternatywy mi─Ösa jest jednym z priorytet├│w w walce z kryzysem klimatycznym. Bran┼╝a producent├│w ┼╝ywno┼Ťci jest bowiem drugim najwi─Ökszym producentem dwutlenku w─Ögla, a znaczny procent przypada w┼éa┼Ťnie na hodowl─Ö byd┼éa.

Wed┼éug BioTech Foods unijny grant pozwoli im skupi─ç si─Ö na zwi─Ökszeniu skali produkcji z kilogram├│w na tony. Hodowla laboratoryjna mi─Ösa umo┼╝liwia utrzymanie warto┼Ťci od┼╝ywczych przy zwi─Ökszeniu ilo┼Ťci produkowanego mi─Ösa, kultywowanie kom├│rek zwierz─Öcych bez u┼╝ywania surowicy oraz u┼╝ywanie kom├│rek zwierz─Öcych, kt├│re nie by┼éy modyfikowane genetycznie. Je┼Ťli wszystkie plany si─Ö powiod─ů, to do europejskiej rewolucji mi─Ösno-bezmi─Ösnej dojdzie ju┼╝ podczas tegorocznych wakacji. Do lipca tego roku bowiem firma zamierza przeprowadzi─ç dzia┼éania na rzecz usprawnienia technologii produkcji mi─Ösa hodowanego kom├│rkowo, testy oceny bezpiecze┼ästwa oraz badania akceptacji rynkowej. W projekcie przewidziano r├│wnie┼╝ ocen─Ö pe┼énego cyklu produkcyjnego pod k─ůtem zapotrzebowania na energi─Ö potrzebn─ů do zwi─Ökszenia produkcji mi─Ösa hodowanego w laboratorium. Projekt dotyczy─ç ma zar├│wno mi─Ösa drobiowego, jak i wieprzowego oraz wo┼éowego.

By─ç mo┼╝e ju┼╝ niebawem wy┼╝sz─ů szko┼é─ů jazdy dla kulinarnych smakoszy b─Ödzie ocena, czy pr├│bowane przez nich mi─Öso pochodzi od krowy, kurczaka czy owcy, czy te┼╝ powsta┼éo w fiolce i pod mikroskopem, dzi─Öki rozwojowi nauki i ludzkiej kreatywno┼ŤciÔÇŽ