Granat w┼éa┼Ťciwy, granatowiec w┼éa┼Ťciwy ÔÇô nale┼╝y do rodziny krwawnicowatych. Pochodzi z obszar├│w Azji Zachodniej, Kaukazu i P├│┼éwyspu Indyjskiego (pa┼ästwa: Afganistan, Iran, Irak, Turcja, Dagestan, Tad┼╝ykistan, Turkiestan, Indie), ale rozprzestrzenia si─Ö poza tymi regionami. Na Bliskim Wschodzie granaty uprawiane by┼éy od kilku tysi─Öcy lat. Najstarsze wzmianki o nich s─ů zapisane pismem klinowym na glinianych tabliczkach znalezionych w Mezopotamii i datowanych na po┼éow─Ö trzeciego tysi─ůclecia p.n.e.

Co jest w ┼Ťrodku?

100 gram├│w owocu dostarcza 78 kalorii, jego indeks glikemiczny wynosi 54. Owoc zawiera a┼╝ 70 proc. wody, od 10 do 20 proc. cukr├│w oraz 1,5 proc. bia┼éek. Jest ┼║r├│d┼éem witamin: B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, witaminy A, C, E i beta-karotenu. W granacie znajduj─ů si─Ö sk┼éadniki mineralne: wap┼ä, potas, cynk, mied┼║ i selen oraz zwi─ůzki fenolowe i flawonoidy, w tym niezwykle wa┼╝ne antocyjany.

Dla d┼éugowieczno┼Ťci

Szwajcarscy naukowcy zidentyfikowali zwi─ůzek, dzi─Öki kt├│remu granat spowalnia procesy starzenia si─Ö. Zawarta w granatach urolityna A przywraca kom├│rkom zdolno┼Ť─ç do pozbywania si─Ö wadliwych mitochondri├│w i do ich recyklingu. Proces ten nazywany jest mitofagi─ů. Badania przeprowadzano na nicieniach, bezkr─Ögowcach cz─Östo wykorzystywanych podczas bada┼ä nad procesami starzenia si─Ö. Po zastosowaniu urolityny A d┼éugo┼Ť─ç ┼╝ycia nicieni wyd┼éu┼╝y┼éa si─Ö a┼╝ o 45 proc. Zdaniem badaczy urolityna A b─Ödzie dzia┼éa┼éa w podobny spos├│b na ludzi.

Przeciw demencji

Punikalagina, naturalny przeciwutleniacz zawarty w granatach, pomaga spowolni─ç rozw├│j demencji i z┼éagodzi─ç stany zapalne towarzysz─ůce chorobie staw├│w oraz chorobie Parkinsona. Wniosek ten jest wynikiem dwuletniego projektu badawczego prowadzonego przez naukowc├│w z Uniwersytetu Huddersfield w Wielkiej Brytanii i Uniwersytetu we Fryburgu w Niemczech. ÔÇ×Cho─ç nie wiadomo, ile granat├│w powinni┼Ťmy spo┼╝ywa─ç, by ich dzia┼éanie by┼éo skuteczne, jasne jest, ┼╝e ich regularna konsumpcja niesie ze sob─ů wiele korzy┼Ťci dla zdrowiaÔÇŁ ÔÇô m├│wi─ů badacze.

Na paso┼╝yty

W medycynie ┼Ťr├│dziemnomorskiej i azjatyckiej wykorzystywana jest kora jako ┼Ťrodek przeciwrobaczy. Odwar z kory zawiera alkaloidy: peletieryn─Ö i izopeletrynin─Ö, kt├│re dzia┼éaj─ů parali┼╝uj─ůco na tasiemce.

Dla urody

Owoc i sk├│rka granatu s─ů wykorzystywane w przemy┼Ťle kosmetycznym. Granat korzystnie wp┼éywa na sk├│r─Ö ze wzgl─Ödu na dzia┼éanie przeciwzapalne, zapobiega te┼╝ powstawaniu przebarwie┼ä sk├│ry i op├│┼║nia jej starzenie si─Ö dzi─Öki zawarto┼Ťci polifenoli. Kosmetyki, kt├│re maj─ů w swoim sk┼éadzie olej t┼éoczony z pestek granatu sprawiaj─ů, ┼╝e sk├│ra jest lepiej nawil┼╝ona, od┼╝ywiona, od┼Ťwie┼╝ona i szybciej si─Ö regeneruje. Olej jest te┼╝ dodatkiem do preparat├│w przeznaczonych do cery tr─ůdzikowej, pomaga w oparzeniach s┼éonecznych oraz zranieniach sk├│ry. Stosowany jest r├│wnie┼╝ w leczeniu tr─ůdziku r├│┼╝owatego. Ma dzia┼éanie przeciwzmarszczkowe.

Jak je┼Ť─ç owoce granatu?

Jak dosta─ç si─Ö do ┼Ťrodka owocu? Wi─Ökszo┼Ť─ç z nas ma z tym problem, a patent na to jest prosty, Najpierw odcinamy ÔÇ×koron─Ö", potem przecinamy sk├│rk─Ö w taki spos├│b, ┼╝eby owoc by┼é podzielony na ─çwiartki, kt├│re umieszczamy w naczyniu z wod─ů. Po 10 minutach wystarczy odgi─ů─ç kawa┼éki sk├│rki i oddzieli─ç je od nasion ÔÇô kiedy te opadn─ů na dno, pozostaje ju┼╝ tylko je przecedzi─ç i osuszy─ç. Pestki mo┼╝na dodawa─ç do sa┼éatek, deser├│w, ciast, owsianki, koktajli, a nawet zup. Mo┼╝na te┼╝ wycisn─ů─ç sok i pi─ç go samodzielnie lub zmiesza─ç z sokiem pomara┼äczowym czy jab┼ékowym.

Nie tylko w kuchni

Kora, li┼Ťcie i drewno granatowca zawieraj─ů do 32 procent garbnik├│w, kt├│re s─ů wykorzystywane do garbowania cienkich, szlachetnych sk├│r, produkcji farb i barwienia jedwabiu.