Granat właściwy, granatowiec właściwy – należy do rodziny krwawnicowatych. Pochodzi z obszarów Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego (państwa: Afganistan, Iran, Irak, Turcja, Dagestan, Tadżykistan, Turkiestan, Indie), ale rozprzestrzenia się poza tymi regionami. Na Bliskim Wschodzie granaty uprawiane były od kilku tysięcy lat. Najstarsze wzmianki o nich są zapisane pismem klinowym na glinianych tabliczkach znalezionych w Mezopotamii i datowanych na połowę trzeciego tysiąclecia p.n.e.

Co jest w środku?

100 gramów owocu dostarcza 78 kalorii, jego indeks glikemiczny wynosi 54. Owoc zawiera aż 70 proc. wody, od 10 do 20 proc. cukrów oraz 1,5 proc. białek. Jest źródłem witamin: B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, witaminy A, C, E i beta-karotenu. W granacie znajdują się składniki mineralne: wapń, potas, cynk, miedź i selen oraz związki fenolowe i flawonoidy, w tym niezwykle ważne antocyjany.

Dla długowieczności

Szwajcarscy naukowcy zidentyfikowali związek, dzięki któremu granat spowalnia procesy starzenia się. Zawarta w granatach urolityna A przywraca komórkom zdolność do pozbywania się wadliwych mitochondriów i do ich recyklingu. Proces ten nazywany jest mitofagią. Badania przeprowadzano na nicieniach, bezkręgowcach często wykorzystywanych podczas badań nad procesami starzenia się. Po zastosowaniu urolityny A długość życia nicieni wydłużyła się aż o 45 proc. Zdaniem badaczy urolityna A będzie działała w podobny sposób na ludzi.

Przeciw demencji

Punikalagina, naturalny przeciwutleniacz zawarty w granatach, pomaga spowolnić rozwój demencji i złagodzić stany zapalne towarzyszące chorobie stawów oraz chorobie Parkinsona. Wniosek ten jest wynikiem dwuletniego projektu badawczego prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Huddersfield w Wielkiej Brytanii i Uniwersytetu we Fryburgu w Niemczech. „Choć nie wiadomo, ile granatów powinniśmy spożywać, by ich działanie było skuteczne, jasne jest, że ich regularna konsumpcja niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia” – mówią badacze.

Na pasożyty

W medycynie śródziemnomorskiej i azjatyckiej wykorzystywana jest kora jako środek przeciwrobaczy. Odwar z kory zawiera alkaloidy: peletierynę i izopeletryninę, które działają paraliżująco na tasiemce.

Dla urody

Owoc i skórka granatu są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Granat korzystnie wpływa na skórę ze względu na działanie przeciwzapalne, zapobiega też powstawaniu przebarwień skóry i opóźnia jej starzenie się dzięki zawartości polifenoli. Kosmetyki, które mają w swoim składzie olej tłoczony z pestek granatu sprawiają, że skóra jest lepiej nawilżona, odżywiona, odświeżona i szybciej się regeneruje. Olej jest też dodatkiem do preparatów przeznaczonych do cery trądzikowej, pomaga w oparzeniach słonecznych oraz zranieniach skóry. Stosowany jest również w leczeniu trądziku różowatego. Ma działanie przeciwzmarszczkowe.

Jak jeść owoce granatu?

Jak dostać się do środka owocu? Większość z nas ma z tym problem, a patent na to jest prosty, Najpierw odcinamy „koronę", potem przecinamy skórkę w taki sposób, żeby owoc był podzielony na ćwiartki, które umieszczamy w naczyniu z wodą. Po 10 minutach wystarczy odgiąć kawałki skórki i oddzielić je od nasion – kiedy te opadną na dno, pozostaje już tylko je przecedzić i osuszyć. Pestki można dodawać do sałatek, deserów, ciast, owsianki, koktajli, a nawet zup. Można też wycisnąć sok i pić go samodzielnie lub zmieszać z sokiem pomarańczowym czy jabłkowym.

Nie tylko w kuchni

Kora, liście i drewno granatowca zawierają do 32 procent garbników, które są wykorzystywane do garbowania cienkich, szlachetnych skór, produkcji farb i barwienia jedwabiu.