Natura jest pe艂na owoc贸w i nasion, kt贸re nie tylko s艂odko pachn膮, wygl膮daj膮 czy pysznie smakuj膮, ale tak偶e stanowi膮 prawdziwe bomby witaminowe oraz mikro- i makroelement贸w. Sk艂adniki w nich zawarte maj膮 jak偶e dobroczynny wp艂yw na piel臋gnacj臋 sk贸ry i w艂os贸w, nic dziwnego, 偶e wykorzystywane s膮 w kosmetykach od bardzo dawna. Dzi艣 chcieli艣my przybli偶y膰 Wam dzia艂anie niekt贸rych z nich, tych najbardziej popularnych i najcz臋艣ciej stosowanych.

Rokitnik

Nazywany rosyjskim ananasem, jest jedn膮 z najbardziej warto艣ciowych ro艣lin na 艣wiecie. W kosmetologii wykorzystuje si臋 jego owoce do tworzenia krem贸w, maj膮cych na celu op贸藕nianie procesu starzenia si臋 i redukcj臋 pierwszych zmarszczek. Regularne stosowanie naturalnego kremu z rokitnika pozwala nie tylko odm艂odzi膰 sk贸r臋, ale r贸wnie偶 odpowiednio j膮 nawil偶y膰, od偶ywi膰 i przywr贸ci膰 jej blask. Ma te偶 zastosowanie w kosmetykach do piel臋gnacji w艂os贸w (wzmacnia je, zapobiega wypadaniu, regeneruje, przywraca elastyczno艣膰 i g艂adko艣膰), w kremach i balsamach chroni膮cych sk贸r臋 przed promieniowaniem UV oraz w kosmetykach 艂agodz膮cych podra偶nienia, odmro偶enia i oparzenia. A pij膮c sok z rokitnika wzmocnisz swoj膮 odporno艣膰 i b臋dziesz cieszy膰 si臋 zdrowiem.

Arnika g贸rska

Ekstrakty i olejki z arniki znajdziemy g艂贸wnie w kosmetykach do cery dojrza艂ej, naczynkowej oraz tr膮dzikowej. Ziele jest wykorzystywane jako sk艂adnik aktywny preparat贸w na 偶ylaki oraz p臋kaj膮ce naczynka, czyli tzw. paj膮czki. Wyst臋puje w 偶elach, emulsjach i tonikach przeciwtr膮dzikowych, a tak偶e w produktach na cienie i obrz臋ki pod oczami. Mo偶na j膮 spotka膰 w recepturach krem贸w na zmarszczki i przebarwienia. Jest stosowana w produktach antycellulitowych (wspomaga drena偶 limfatyczny). Wykazuje tak偶e korzystny wp艂yw na w艂osy. Pobudza mikrocyrkulacj臋 krwi w mieszkach w艂osowych, dzi臋ki czemu sprzyja ich lepszemu od偶ywieniu oraz dotlenieniu. Chroni przed nadmiernym wypadaniem w艂os贸w i stymuluje porost. Jej dzia艂anie przeciwgrzybicze jest wykorzystywane w kosmetykach przeznaczonych do walki z 艂upie偶em. Ze wzgl臋du na w艂a艣ciwo艣ci antyseptyczne wyst臋puje w preparatach do przet艂uszczaj膮cych si臋 w艂os贸w. To cenny sk艂adnik szampon贸w, maseczek oraz od偶ywek.

Drzewo cedrowe

Wyci膮gi z tego drzewa s膮 sk艂adnikami m.in. od偶ywek, balsam贸w, szampon贸w do w艂os贸w, a tak偶e p艂yn贸w do higieny intymnej i wielu innych specyfik贸w. Wykorzystuje si臋 go w preparatach przeznaczonych do piel臋gnacji twarzy, w艂os贸w, paznokci oraz r膮k. Olejek cedrowy wykazuje w艂a艣ciwo艣ci od偶ywiaj膮ce i g艂臋boko nawil偶aj膮ce. Zaleca si臋 go aplikowa膰 zw艂aszcza na sk贸r臋 przesuszon膮, 艂uszcz膮c膮 si臋, wiotk膮 i ze zmarszczkami. Regularne stosowanie go normalizuje stan sk贸ry, poprawiaj膮c jej og贸ln膮 kondycj臋 i nadaj膮c zdrowy wygl膮d. Sprawdzi si臋 tak偶e w piel臋gnacji sk贸ry t艂ustej ze wzgl臋du na to, 偶e hamuje wydzielanie 艂oju. Wspaniale piel臋gnuje w艂osy, szczeg贸lnie z tendencj膮 do przet艂uszczania, eliminuje 艂upie偶 oraz wzmacnia je, dzi臋ki czemu sprawia, 偶e staj膮 si臋 grubsze i mniej 艂amliwe. Warto si臋gn膮膰 po olejek cedrowy w przypadku problemu z 艂amliwymi paznokciami 鈥 nie tylko od偶ywi je, wzmocni, ale tak偶e pozytywnie wp艂ynie na ich kondycj臋.

R贸偶a

Intensywnie nawil偶a, naprawia i piel臋gnuje sk贸r臋. Dzia艂a antybakteryjnie, 艂agodz膮co, pobudza wytwarzanie kolagenu i od艣wie偶a sk贸r臋. Delikatnie j膮 liftinguje, poprawia spr臋偶ysto艣膰 i wyg艂adza drobne zmarszczki. Obkurcza naczynia krwiono艣ne i zmniejsza zaczerwienienia. R贸偶a w kosmetykach do w艂os贸w znacznie poprawia ich kondycj臋 oraz zmi臋kcza i wyg艂adza. To tak偶e wdzi臋czny sk艂adnik kosmetyk贸w przeznaczonych do piel臋gnacji sk贸ry tr膮dzikowej. Ekstrakt z r贸偶y dzia艂a przeciwzapalnie, dzi臋ki czemu nie tylko koj膮, ale r贸wnie偶 zmi臋kczaj膮 zaczerwienienia. R贸偶a jest cennym 藕r贸d艂em przeciwutleniaczy, neutralizuje dzia艂anie wolnych rodnik贸w, odm艂adza i chroni przed stresem oksydacyjnym. Ponadto zapewnia ochron臋 przed poparzeniami s艂onecznymi. Zapach r贸偶y ma w艂a艣ciwo艣ci koj膮ce i uspokajaj膮ce, dzi臋ki czemu kosmetyki o r贸偶anym zapachu nie tylko relaksuj膮 sk贸r臋, ale r贸wnie偶 koj膮 zmys艂y.

Glinka bilboa

Z dodatkiem wody lub zi贸艂 wykorzystywana jest jako maseczka do piel臋gnacji w艂os贸w, twarzy, a nawet sk贸ry ca艂ego cia艂a. Bia艂a glinka w kosmetyce stanowi g艂贸wny sk艂adnik pudr贸w, zasypek, cieni do powiek, talku kosmetycznego oraz krem贸w. Od偶ywia sk贸r臋, regeneruje i nawil偶a 鈥 jest idealnym kosmetykiem do sk贸ry suchej. Jednocze艣nie sprzyja gojeniu si臋 stan贸w zapalnych, zw臋偶a pory, zmniejsza widoczno艣膰 blizn. Zapobiega te偶 powstawaniu zask贸rnik贸w, pozostawia cer臋 艣wie偶膮 i odt艂uszczon膮. Ze wzgl臋du na swoje w艂a艣ciwo艣ci rozgrzewaj膮ce i pobudzaj膮ce kr膮偶enie, ok艂ady z glinki s膮 wykorzystywane do kuracji antycellulitowych. Zwi臋kszaj膮 przep艂yw krwi i pomagaj膮 pozby膰 si臋 pomara艅czowej sk贸rki.

呕e艅-sze艅

Macerat z 偶e艅-szenia bardzo cz臋sto mo偶na spotka膰 g艂贸wnie w kosmetykach przeciwstarzeniowych, do sk贸ry dojrza艂ej, suchej i zniszczonej, a tak偶e w produktach antycellulitowych. Ponadto bardzo cz臋sto jest sk艂adnikiem naturalnych wcierek, szampon贸w, masek i od偶ywek do w艂os贸w, szczeg贸lnie przeznaczonych do w艂os贸w wypadaj膮cych, os艂abionych, farbowanych, suchych i zniszczonych.

W kosmetologii bardzo cz臋sto wykorzystywane s膮 dodatkowo: rumianek (na przebarwienia i zaczerwienienia), mi贸d (na podra偶nienia), arbuz (dla tonizowania i od艣wie偶ania), rojnik (walcz膮cy z niedoskona艂o艣ciami), ekstrakt z owsa (艂膮czy dzia艂anie bakteriob贸jcze i przeciwzapalne z koj膮cym nawil偶eniem i g艂臋bokim od偶ywieniem), czarny kawior (zatrzymuje wod臋 oraz pomaga zachowa膰 m艂odo艣膰 i j臋drno艣膰 sk贸ry), oliwa z oliwek (bogata w witaminy A, C, F i E oraz kwasy t艂uszczowe, doskonale nawil偶a oraz chroni przed szybszym starzeniem), mas艂o shea (goi drobne rany i regeneruje przesuszony nask贸rek), mi贸d manuka (zwalcza tr膮dzik, przyspiesza gojenie si臋 ran potr膮dzikowych oraz zapobiega powstawaniu blizn) i wiele innych.

Kr贸lowe ogrod贸w, niepozorne skarby 艂膮k, oleje i mas艂a 鈥 stosowane w kosmetykach 鈥 zago艣膰cie w naszych toaletkach.

Marzena Czerwi艅ska-Murgan