Olej z awokado to idealny produkt wspieraj膮cy kondycj臋 sk贸ry, uk艂ad trawienny czy gospodark臋 hormonaln膮. Nazywany najzdrowszym olejem sprawdza si臋 na wielu p艂aszczyznach. Ten egzotyczny owoc nie tylko jest smaczny, ale r贸wnie偶 skutecznie dzia艂a w kosmetyce. Sprawd藕, kiedy warto go stosowa膰.

Olej z awokado

Olej awokado pozyskiwany jest z mi膮偶szu owocu. Awokado naturalnie ro艣nie w Ameryce 艢rodkowej i Po艂udniowej. Kszta艂tem przypomina gruszk臋 o zielonym kolorze. Powierzchnia awokado jest do艣膰 mocno chropowata. Istnieje kilka metod pozyskiwania oleju z awokado:

  • wyciskanie owoc贸w w wysokiej temperaturze przy pomocy specjalnych urz膮dze艅 (np. pras). Olej jest wydobywany z wyci艣ni臋tych owoc贸w przy u偶yciu organicznych rozpuszczalnik贸w,

  • wyciskanie i mechaniczne wydobywanie oleju poprzez dzia艂anie si艂 od艣rodkowych. Kom贸rki t艂uszczowe s膮 rozrywane w spos贸b mechaniczny,

  • rozdrabnianie mi膮偶szu w temperaturze nie przekraczaj膮cej 30C, a nast臋pnie oddzielanie oleju w wir贸wce (olej z awokado t艂oczony na zimno). Tak pozyskany olej bez proces贸w rafinacyjnych (olej z awokado nierafinowany) nie jest przystosowany do u偶ycia w wysokich temperaturach (np. sma偶enie), ale idealnie sprawdza si臋 kosmetyce, poniewa偶 zachowuje najwi臋cej w艂a艣ciwo艣ci od偶ywczych.

Ze wzgl臋du na swoje w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze i mineralne warto, aby owoc ten na sta艂e zago艣ci艂 w kuchni. Nie tylko walory 鈥瀞po偶ywcze鈥 艣wiadcz膮 o jego dobroczynnym dzia艂aniu, jego zastosowanie jest znacznie szersze.

Awokado jest coraz cz臋艣ciej wykorzystywane w kosmetyce. Olej z awokado dzia艂a regeneruj膮co i wyg艂adzaj膮co na sk贸r臋. To idealny produkt do walki z tr膮dzikiem. Jest tak偶e idealnym dodatkiem do piel臋gnacji w艂os贸w. Warto pozna膰 jego w艂a艣ciwo艣ci.

Olej z awokado 鈥 w艂a艣ciwo艣ci

Olej awokado jest cz臋sto nazywany 鈥瀊omb膮 od偶ywcz膮鈥. Pozytywne dzia艂anie tego produktu wida膰 nie tylko w kuchni, ale tak偶e w ogromnym zakresie w kosmetyce. Oto najwa偶niejsze funkcje oleju z awokado:

  • wspomaganie prawid艂owej pracy serca,

  • wspieranie uk艂adu kr膮偶enia,

  • obni偶anie poziomu z艂ego cholesterolu,

  • ochrona przed mia偶d偶yc膮,

  • bogactwo kwas贸w t艂uszczowych omega - 9 i omega 鈥 6,

  • dostarczanie organizmowi witaminy E, C, D i K oraz witaminy A i zespo艂u witamin z grupy B,

  • dostarczanie sk艂adnik贸w mineralnych, a przede wszystkim magnezu, 偶elaza, fosforu, potasu i cynku,

  • dzia艂a antybakteryjnie i antyoksydacyjnie,

  • regeneruje organizm od wewn膮trz i na zewn膮trz (sk贸ra),

  • nawil偶a sk贸r臋 dzi臋ki kwasom t艂uszczowym, witaminom i bia艂ku,

  • reguluje poziom cukru we krwi,

  • korzystnie wp艂ywa na wzrok,

  • sprzyja odchudzaniu.

Olej z awokado na twarz

W kosmetyce coraz cz臋艣ciej stosowany jest olejek z awokado do twarzy. Awokado coraz cz臋艣ciej mo偶na znale藕膰 w wielu kosmetykach piel臋gnacyjnych. Traktowany jest jako uniwersalny sk艂adnik do piel臋gnacji ka偶dego rodzaju cery, mo偶na go znale藕膰 w kremach (na twarz lub bezpo艣rednio pod oczy), maseczkach czy silnie dzia艂aj膮cych serum.

Dlaczego warto stosowa膰 olej z awokado na twarz? Oto najwa偶niejsze walory:

  • g艂臋bokie nawil偶anie sk贸ry twarzy dzi臋ki zawartym w awokado fitosterolom,

  • 艂agodzenie wszelkiego rodzaju podra偶nie艅, nawet przy atopowej sk贸rze lub powstaj膮cych po nadmiernej ekspozycji na s艂o艅ce,

  • spowalnianie proces贸w starzenia sk贸ry, dzi臋ki zawarto艣ci antyoksydant贸w,

  • wspieranie w leczeniu tr膮dziku. Olej z awokado na tr膮dzik dzia艂a antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie,

  • leczenie dolegliwo艣ci sk贸rnych (egzemy lub 艂uszczyce),

  • neutralizowanie dzia艂ania wolnych rodnik贸w,

  • poprawa elastyczno艣ci sk贸ry.

W艂a艣ciwo艣ci kosmetyczne oleju z awokado wynikaj膮 g艂贸wnie z faktu, i偶 jest to naturalny produkt, pozbawiony paraben贸w, silikon贸w czy innych chemicznych substancji. Skutecznie wnika w g艂膮b sk贸ry, nawil偶a i wyr贸wnuje koloryt, dodatkowo tak偶e zapobiega nadmiernemu przesuszeniu sk贸ry twarzy. Zalet膮 dzia艂ania na sk贸r臋 z oleju z awokado jest mo偶liwo艣膰 stosowania niezale偶nie od rodzaju sk贸ry.

Olej z awokado na w艂osy

Olej awokado na w艂osy sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji ka偶dego rodzaju w艂os贸w, ale przede wszystkim warto go systematycznie stosowa膰 przy w艂osach zniszczonych. W takich przypadkach idealnie sprawdza si臋 olejowanie w艂os贸w olejem z awokado. Proces ten polega na nak艂adaniu oleju na ca艂e w艂osy, a偶 po ko艅c贸wki. Niekt贸rzy olejowanie ograniczaj膮 do sk贸ry g艂owy. Substancje od偶ywcze, zawarte w awokado g艂臋boko wnikaj膮 w struktur臋 w艂osa i cebulki, nasycaj膮c je niezb臋dnymi sk艂adnikami.

Jak dzia艂a olej z awokado na w艂osy? Oto najwa偶niejsze funkcje:

  • zapewnienie w艂a艣ciwego poziomu nawil偶enia, dzi臋ki kwasom t艂uszczowym, kt贸re uszczelniaj膮 艂uski w艂os贸w i zapobiegaj膮 nadmiernej utracie wilgoci,

  • dzia艂anie przeciw艂upie偶owe, poprzez nawil偶anie skory g艂owy, kt贸ra jest w tym przypadku mniej podatna na podra偶nienia,

  • ochrona przed promieniowanie UV, dzi臋ki zawartym w awokado karotenoidom,

  • dzia艂anie ochronne, dzi臋ki witaminie D i E,

  • nawil偶anie i od偶ywianie sk贸ry g艂owy,

  • nadawanie w艂osom blasku, dzi臋ki zawartym w oleju z awokado kwasom t艂uszczowym.

Do jakich w艂os贸w stosowa膰 olej z awokado? Przede wszystkim warto go systematycznie stosowa膰 w przypadku w艂os贸w suchych i mocno zniszczonych. Bogactwo witamin, zawartych w takim oleju szybko przywraca zdrowy wygl膮d nawet najbardziej zniszczonym pasmom w艂os贸w.

Olej z awokado do picia

Olej z awokado to bomba witaminowa. Uwa偶any jest za jeden z najzdrowszych olej贸w, kt贸re przynosi organizmowi wiele korzy艣ci. Do najwa偶niejszych nale偶膮:

  • poprawa pracy uk艂adu kr膮偶enia,

  • obni偶anie z艂ego cholesterolu,

  • wspomaganie pracy uk艂adu odporno艣ciowego,

  • stabilizowanie pracy uk艂adu nerwowego,

  • przeciwdzia艂anie nowotworom,

  • zmniejszanie stan贸w zapalnych,

  • wp艂yw na odchudzanie poprzez uczucie syto艣ci po wypiciu soku z awokado.

Olej z awokado w czystej postaci nie jest zbyt smaczny i wiele os贸b odczuwa ogromny op贸r przed jego wypiciem. Mo偶na wzboga膰 jego smak, dodaj膮c cytryn臋 lub sok malinowy.

Produkt mo偶na kupi膰 w sklepie lub aptece, mo偶na tez zrobi膰 samodzielnie w domu. Oto przyk艂ad przepisu na olej z awokado do picia:

Przepis

Sk艂adniki:

  • 2 kg awokado,

  • 100 ml wody,

  • 2 艂y偶ki oliwy z oliwek.

Przeci膮偶 no偶em awokado i wyj膮膰 mi膮偶sz. Wrzuci膰 pokrojony do blendera i dola膰 wody. Po otrzymaniu jednolitej mieszanki wla膰 oliw臋 na patelni臋, rozgrza膰 i do艂o偶y膰 papk臋 z awokado. Ogrzewa膰 na ma艂ym ogniu, a偶 艣ciemnieje. Kiedy uzyska br膮zowy kolor prze艂o偶y膰 mieszank臋 do garnka, wcze艣niej wy艂o偶onego lnian膮 艣ciereczk膮. Pozostawi膰 tak do ostygni臋cia. Po wystygni臋ciu wycisn膮膰 olej z mi膮偶szu przez 艣ciereczk臋. Do uzyskanego oleju z awokado mo偶na doda膰 kilka kropli z cytryny. Pi膰 z wod膮 lub tak偶e z dodatkiem soku z malin.

Bibliografia:

  1. J. Rutkowska, A. Antoniewska, D. Baranowski, E. Rasi艅ska 鈥濧NALIZA PROFILU KWAS脫W T艁USZCZOWYCH WYBRANYCH OLEJ脫W 鈥濶IETYPOWYCH鈥, Zak艂ad Analiz Instrumentalnych Wydzia艂 Nauk o 呕ywieniu Cz艂owieka i Konsumpcji, Szko艂a G艂贸wna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. 鈥 XLIX, 2016, 3, str. 385 鈥 389,

  2. K. 艁o藕na, A. Kita, M. Styczy艅ska, J. Biernat 鈥濻k艂ad kwas贸w t艂uszczowych olej贸w zalecanych w profilaktyce chor贸b cywilizacyjnych鈥, Probl. Hig. Epidemiol. 2012, 93(4): 871-875,

  3. H. Thomas 鈥濧wokado najlepsze przepisy z ulubionym owocem 艣wiata鈥, wyd. I, Bia艂ystok 2018, ISBN 978-83-65601-52-0.

Autor: Jolanta Wo藕niak