Grilluj w zgodzie z naturą

W sierpniu czeka nas kolejny w tym roku długi weekend. Wielu z nas spędzi go przy grillu. Zanim jednak rozpalimy ogień, warto poznać kilka zasad ekologicznego grillowania. Zadbamy dzięki temu o naturę oraz o własne zdrowie.
Zacznijmy od wyboru odpowiedniego sprzętu. W sklepach możemy kupić grille elektryczne, gazowe i węglowe. Który z nich wybrać, aby jak najmniej zaszkodzić środowisku? Grille elektryczne i gazowe pozwalają ograniczyć ilość zanieczyszczeń emitowanych do atmosfery. Warto wybrać sprzęt z pokrywą. Dzięki temu nie będziemy tak bardzo zanieczyszczać środowiska podczas smażenia kiełbasy czy karkówki. Pokrywka redukuje straty energii i pomaga zmniejszyć zużycie paliwa.
Zdecydowanie najgorszym wyborem są grille jednorazowe. Nawet jeśli potrzebujemy ich tylko na jedną imprezę, warto rozważyć inne opcje. Grille jednorazowe rozkładają się przez wiele lat. Lepiej skorzystajmy z publicznego paleniska w parku. W wielu miastach, w wyznaczonych miejscach są przygotowane specjalne grille. Można z nich bezpłatnie korzystać. Jeśli nie chcemy robić przyjęcia w parku, możemy poprosić przyjaciół o przywiezienie ich grilla.
Biodegradowalny grill
Coraz popularniejsze stają się specjalne ekogrille. Zostały one zbudowane tak, by tłuszcz skapujący z jedzenia zbierał się w specjalnej misie i nie miał kontaktu z rozżarzonym węglem. Takie grille nie wytwarzają dymu. Nie powstają więc szkodliwe substancje, a przygotowywane dania są smaczne i zdrowe. Grille ekologiczne wykonane są z naturalnych materiałów, które nie obciążają środowiska. Korzystając z nich, ograniczamy również ryzyko pożaru. Grille ekologiczne mają specjalne obudowy, które cały czas pozostają zimne. Można je więc dowolnie przestawiać, bez obawy o zaprószenie ognia. Grille ekologiczne są w pełni biodegradowalne. Wystarczy tylko zapałka, żeby rozpalić ogień.
Dym szkodzi
Dym z grilla pojawia się wtedy, gdy tłuszcz z przyrządzanych potraw skapuje na palący się węgiel. W tym samym czasie tworzy się wiele szkodliwych, nawet rakotwórczych substancji. Wraz z dymem unoszą się one do powietrza oraz trafiają do naszego jedzenia.
Grillowanie nie tylko zanieczyszcza środowisko. Jest też niebezpieczne z innego, bardzo ważnego powodu. Wystarczy na chwilę spuścić palenisko z oka, by doszło do pożaru. Bądźmy więc uważni.
Zmień nawyki
Aby grillować w zgodzie z naturą, warto zmienić nawyki. Nie rozpalajmy ognia przy użyciu papieru, dykty, lakierowanego drewna i drewna z drzew iglastych. Wybierajmy rozpałkę z naturalnymi olejami, a najlepiej zupełnie z niej zrezygnujmy. Grillujmy na węglu drzewnym lub drewnie drzew liściastych. Możemy też rozpalać grilla drobnymi, suchymi gałązkami. Potrwa to dłużej, ale natura będzie nam za to wdzięczna.
Ilość wyciekającego tłuszczu ograniczy mata teflonowa. To przedmiot wielorazowy. Przyda się nie tylko do grillowania, ale również pieczenia. Jest alternatywą dla tacek aluminiowych, które nie są zbyt przyjazne środowisku.
Czas, czystość i zdrowie
Nie spieszmy się podczas grillowania. Nie wkładajmy jedzenia na ruszt, kiedy pali się żywy ogień. Nie dopuśćmy do zwęglenia się potraw. Ograniczmy czas grillowania. Najlepiej pokroić mięso na mniejsze kawałki. Dzięki temu będzie gotowe szybciej. Dbajmy też o czystość rusztu. Brud na grillu może być groźny dla zdrowia i środowiska. Grilla czyścimy specjalnymi środkami i spłukujemy wodą. Pamiętajmy, że świeże zabrudzenia schodzą łatwiej niż zaschnięte, więc nie odkładajmy mycia na później.
Bardzo ważny jest wybór odpowiednich potraw na grilla. Nie warto na przykład kupować w dyskoncie gotowej karkówki w marynacie. Nie jest ona zbyt zdrowa, jej skład pozostawia wiele do życzenia. Poza tym opakowania po takich mięsach to dodatkowe śmieci. Marynatę najlepiej przygotować samemu. Użyjmy do tego naturalnych, świeżych, najlepiej zmielonych samodzielnie, przypraw. Do grillowanych potraw świetnie pasuje majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn i chili. To przyprawy bogate w antyoksydanty.
Podczas spotkania przy grillu zapomnijmy o chemicznych odstraszaczach na owady Zamiast używać sztucznych środków na komary, możemy pokroić w paski cebulę i położyć ją na stole. Podobnie na owady zadziała gąbka nasączona octem.
Wybierz cielęcinę, rybę i bakłażana
Produkty na grilla najlepiej kupić w sklepie z naturalną żywnością lub na biobazarze. Wybierajmy mądrze. Mięso wysokoprzetworzone ma znacznie silniejszy związek z rakiem niż mięso mniej przetworzone. Tłustą karkówkę zastąpmy kurczakiem lub cielęciną. A najlepiej ograniczmy ilość mięsa do minimum.
Warto wrzucić na ruszt ryby. Szczególnie wartościowe są te z certyfikatem ekologicznym. Na grillu powinno znaleźć się dużo warzyw i owoców. Połóżmy na przykład cukinie, bakłażany, kukurydze, ziemniaki, banany czy ananasy. Na pewno będą świetnie smakować. Przy ich grillowaniu nie wytwarza się tłuszcz. Poza tym z warzyw i owoców możemy przygotować pyszne surówki i sałatki. To idealny dodatek do grillowanych potraw. Warzywa i owoce najlepiej kupować na lokalnym bazarze, u zaprzyjaźnionego sprzedawcy lub bezpośrednio u producentów.
Warto też pamiętać o zdrowych napojach do grillowanych dań. Zamiast gazowanych napojów wybierzmy soki albo lemoniadę. Najlepiej też ograniczyć alkohol.
Starajmy się przygotować tyle jedzenia, ilu mamy gości. Nie marnujmy produktów, nie wyrzucajmy ich potem na śmietnik. Z tego, co zostało po grillu możemy następnego dnia przyrządzić inne smaczne potrawy, m.in. sałatkę czy leczo.
W duchu zero weste
Spotkanie przy grillu nie odbędzie się bez talerzy i sztućców. Zapomnijmy o tych plastikowych i jednorazowych. Chociaż są wygodne, to stają się zupełnie niepotrzebnymi dodatkowymi śmieciami. Plastikowe tacki, talerzyki i sztućce zaśmiecają środowisko na kilkaset lat. Najlepiej grillować w duchu zero weste. We własnym ogrodzie użyjmy domowej, szklanej lub porcelanowej zastawy i metalowych sztućców. W plenerze możemy sięgnąć po akcesoria z naturalnych materiałów. Talerze i sztućce z drewna drzew liściastych można po imprezie spalić bez szkody dla natury. Naczynia z otrąb pszennych możemy zjeść.
Papierowe serwetki i ręczniki bez problemu zastąpimy tymi wykonanymi z papieru z recyklingu. Zamiast plastikowych kubków wybierzmy wykonane z papieru, kukurydzy, trzciny cukrowej czy fusów po kawie, Nie kupujmy też plastikowych słomek. Wybierzmy bambusowe lub słomiane.
Jeśli grillujemy w parku lub na łące, po imprezie zabierzmy ze sobą śmieci. Nie zostawiajmy po sobie żadnych odpadów. Butelki, szkło i aluminiowe puszki posegregujmy i wrzućmy do odpowiednio oznaczonych pojemników.