W sierpniu czeka nas kolejny w tym roku d艂ugi weekend. Wielu z nas sp臋dzi go przy grillu. Zanim jednak rozpalimy ogie艅, warto pozna膰 kilka zasad ekologicznego grillowania. Zadbamy dzi臋ki temu o natur臋 oraz o w艂asne zdrowie.

Zacznijmy od wyboru odpowiedniego sprz臋tu. W sklepach mo偶emy kupi膰 grille elektryczne, gazowe i w臋glowe. Kt贸ry z nich wybra膰, aby jak najmniej zaszkodzi膰 艣rodowisku? Grille elektryczne i gazowe pozwalaj膮 ograniczy膰 ilo艣膰 zanieczyszcze艅 emitowanych do atmosfery. Warto聽 wybra膰 sprz臋t z pokryw膮. Dzi臋ki temu nie b臋dziemy tak bardzo zanieczyszcza膰 艣rodowiska podczas sma偶enia kie艂basy czy kark贸wki. Pokrywka redukuje straty energii i pomaga zmniejszy膰 zu偶ycie paliwa.

Zdecydowanie najgorszym wyborem s膮 grille jednorazowe. Nawet je艣li potrzebujemy ich tylko na jedn膮 imprez臋, warto rozwa偶y膰 inne opcje. Grille jednorazowe rozk艂adaj膮 si臋 przez wiele lat. Lepiej skorzystajmy z publicznego paleniska w parku. W wielu miastach, w wyznaczonych miejscach s膮 przygotowane specjalne grille. Mo偶na z nich bezp艂atnie korzysta膰. Je艣li nie chcemy robi膰 przyj臋cia w parku, mo偶emy poprosi膰 przyjaci贸艂 o przywiezienie ich grilla.

Biodegradowalny grill

Coraz popularniejsze staj膮 si臋 specjalne ekogrille. Zosta艂y one zbudowane tak, by t艂uszcz skapuj膮cy z jedzenia zbiera艂 si臋 w specjalnej misie i nie mia艂 kontaktu z roz偶arzonym w臋glem. Takie grille nie wytwarzaj膮 dymu. Nie powstaj膮 wi臋c szkodliwe substancje, a przygotowywane dania s膮 smaczne i zdrowe. Grille ekologiczne wykonane s膮 z naturalnych materia艂贸w, kt贸re nie obci膮偶aj膮 艣rodowiska. Korzystaj膮c z nich, ograniczamy r贸wnie偶 ryzyko po偶aru. Grille ekologiczne maj膮 specjalne obudowy, kt贸re ca艂y czas pozostaj膮 zimne. Mo偶na je wi臋c dowolnie przestawia膰, bez obawy o zapr贸szenie ognia. Grille ekologiczne s膮 w pe艂ni biodegradowalne. Wystarczy tylko zapa艂ka, 偶eby rozpali膰 ogie艅.

Dym szkodzi

Dym z grilla pojawia si臋 wtedy, gdy t艂uszcz z przyrz膮dzanych potraw skapuje na pal膮cy si臋 w臋giel. W tym samym czasie tworzy si臋 wiele szkodliwych, nawet rakotw贸rczych substancji. Wraz z dymem unosz膮 si臋 one do powietrza oraz trafiaj膮 do naszego jedzenia.

Grillowanie nie tylko zanieczyszcza 艣rodowisko. Jest te偶 niebezpieczne z innego, bardzo wa偶nego powodu. Wystarczy na chwil臋 spu艣ci膰 palenisko z oka, by dosz艂o do po偶aru. B膮d藕my wi臋c uwa偶ni.

Zmie艅 nawyki

Aby grillowa膰 w zgodzie z natur膮, warto zmieni膰 nawyki. Nie rozpalajmy ognia przy u偶yciu papieru, dykty, lakierowanego drewna i drewna z drzew iglastych. Wybierajmy rozpa艂k臋 z naturalnymi olejami, a najlepiej zupe艂nie z niej zrezygnujmy. Grillujmy na w臋glu drzewnym lub drewnie drzew li艣ciastych. Mo偶emy te偶 rozpala膰 grilla drobnymi, suchymi ga艂膮zkami. Potrwa to d艂u偶ej, ale natura b臋dzie nam za to wdzi臋czna.

Ilo艣膰 wyciekaj膮cego t艂uszczu ograniczy mata teflonowa. To przedmiot wielorazowy. Przyda si臋 nie tylko do grillowania, ale r贸wnie偶 pieczenia. Jest alternatyw膮 dla tacek aluminiowych, kt贸re nie s膮 zbyt przyjazne 艣rodowisku.

Czas, czysto艣膰 i zdrowie

Nie spieszmy si臋 podczas grillowania. Nie wk艂adajmy jedzenia na ruszt, kiedy pali si臋 偶ywy ogie艅. Nie dopu艣膰my do zw臋glenia si臋 potraw. Ograniczmy czas grillowania. Najlepiej pokroi膰 mi臋so na mniejsze kawa艂ki. Dzi臋ki temu b臋dzie gotowe szybciej. Dbajmy te偶 o czysto艣膰 rusztu. Brud na grillu mo偶e by膰 gro藕ny dla zdrowia i 艣rodowiska. Grilla czy艣cimy specjalnymi 艣rodkami i sp艂ukujemy wod膮. Pami臋tajmy, 偶e 艣wie偶e zabrudzenia schodz膮 艂atwiej ni偶 zaschni臋te, wi臋c nie odk艂adajmy mycia na p贸藕niej.

Bardzo wa偶ny jest wyb贸r odpowiednich potraw na grilla. Nie warto na przyk艂ad kupowa膰 w dyskoncie gotowej kark贸wki w marynacie. Nie jest ona zbyt zdrowa, jej sk艂ad pozostawia wiele do 偶yczenia. Poza tym opakowania po takich mi臋sach to dodatkowe 艣mieci. Marynat臋 najlepiej przygotowa膰 samemu. U偶yjmy do tego naturalnych, 艣wie偶ych, najlepiej zmielonych samodzielnie, przypraw. Do grillowanych potraw 艣wietnie pasuje majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn i chili. To przyprawy bogate w antyoksydanty.

Podczas spotkania przy grillu zapomnijmy o chemicznych odstraszaczach na owady Zamiast u偶ywa膰 sztucznych 艣rodk贸w na komary, mo偶emy pokroi膰 w paski cebul臋 i po艂o偶y膰 j膮 na stole. Podobnie na owady zadzia艂a g膮bka nas膮czona octem.

Wybierz ciel臋cin臋, ryb臋 i bak艂a偶ana

Produkty na grilla najlepiej kupi膰 w sklepie z naturaln膮 偶ywno艣ci膮 lub na biobazarze. Wybierajmy m膮drze. Mi臋so wysokoprzetworzone ma znacznie silniejszy zwi膮zek z rakiem ni偶 mi臋so mniej przetworzone. T艂ust膮 kark贸wk臋 zast膮pmy kurczakiem lub ciel臋cin膮. A najlepiej ograniczmy ilo艣膰 mi臋sa do minimum.

Warto wrzuci膰 na ruszt ryby. Szczeg贸lnie warto艣ciowe s膮 te z certyfikatem ekologicznym. Na grillu powinno znale藕膰 si臋 du偶o warzyw i owoc贸w. Po艂贸偶my na przyk艂ad cukinie, bak艂a偶any, kukurydze, ziemniaki, banany czy ananasy. Na pewno b臋d膮 艣wietnie smakowa膰. Przy ich grillowaniu nie wytwarza si臋 t艂uszcz. Poza tym z warzyw i owoc贸w mo偶emy przygotowa膰 pyszne sur贸wki i sa艂atki. To idealny dodatek do grillowanych potraw. Warzywa i owoce najlepiej kupowa膰 na lokalnym bazarze, u zaprzyja藕nionego sprzedawcy lub bezpo艣rednio u producent贸w.

Warto te偶 pami臋ta膰 o zdrowych napojach do grillowanych da艅. Zamiast gazowanych napoj贸w wybierzmy soki albo lemoniad臋. Najlepiej te偶 ograniczy膰 alkohol.

Starajmy si臋 przygotowa膰 tyle jedzenia, ilu mamy go艣ci. Nie marnujmy produkt贸w, nie wyrzucajmy ich potem na 艣mietnik. Z tego, co zosta艂o po grillu mo偶emy nast臋pnego dnia przyrz膮dzi膰 inne smaczne potrawy, m.in. sa艂atk臋 czy leczo.

W duchu zero weste

Spotkanie przy grillu nie odb臋dzie si臋 bez talerzy i sztu膰c贸w. Zapomnijmy o tych plastikowych i jednorazowych. Chocia偶 s膮 wygodne, to staj膮 si臋 zupe艂nie niepotrzebnymi dodatkowymi 艣mieciami. Plastikowe tacki, talerzyki i sztu膰ce za艣miecaj膮 艣rodowisko na kilkaset lat. Najlepiej grillowa膰 w duchu zero weste. We w艂asnym ogrodzie u偶yjmy domowej, szklanej lub porcelanowej zastawy i metalowych sztu膰c贸w. W plenerze mo偶emy si臋gn膮膰 po akcesoria z naturalnych materia艂贸w. Talerze i sztu膰ce z drewna drzew li艣ciastych mo偶na po imprezie spali膰 bez szkody dla natury. Naczynia z otr膮b pszennych mo偶emy zje艣膰.

Papierowe serwetki i r臋czniki bez problemu zast膮pimy tymi wykonanymi z papieru聽 z recyklingu. Zamiast plastikowych kubk贸w wybierzmy wykonane z papieru, kukurydzy, trzciny cukrowej czy fus贸w po kawie, Nie kupujmy te偶 plastikowych s艂omek. Wybierzmy bambusowe lub s艂omiane.

Je艣li grillujemy w parku lub na 艂膮ce, po imprezie zabierzmy ze sob膮 艣mieci. Nie zostawiajmy po sobie 偶adnych odpad贸w. Butelki, szk艂o i aluminiowe puszki posegregujmy i wrzu膰my do odpowiednio oznaczonych pojemnik贸w.