Czesi wiedz膮, jak skutecznie walczy膰 ze smogiem. Wymy艣lili piwo, kt贸re ma oczyszcza膰 powietrze z dwutlenku w臋gla, benzopirenu oraz drobinek kurzu. Nosi ono nazw臋 Pra啪sk媒 chodec, czyli praski pieszy. Tymczasem browary w Europie bij膮 na alarm. W sklepach, pubach i restauracjach nied艂ugo mo偶e zabrakn膮膰 piwa. Wszystko przez problemy z dwutlenkiem w臋gla. Jest to bardzo wa偶ny zwi膮zek chemiczny dla rynku spo偶ywczego. W Niemczech ju偶 dost臋pnych jest o 70 procent mniej dwutlenku w臋gla ni偶 mia艂o to miejsce cho膰by rok wcze艣niej. Niedawno na sklepowych p贸艂kach brakowa艂o cukru, oleju i papieru toaletowego. Nied艂ugo mo偶e tak by膰 z piwem.

Zamie艅 auto na piwo

Piwo antysmogowe zaproponowa艂y w艂adze czeskiej Pragi. 呕eby zadzia艂a艂o, wystarczy wypi膰 tylko jedn膮 butelk臋. Czesi s艂yn膮 z zami艂owania do piwa, a ruch samochodowy w Pradze jest najwi臋kszym 藕r贸d艂em smogu. Dlatego miasto szuka r贸偶nych sposob贸w rozwi膮zania problemu zanieczyszcze艅 powietrza. Dzia艂anie piwa antysmogowego jest banalnie proste. Musimy post臋powa膰 zgodnie z czesk膮 instrukcj膮. Najpierw nale偶y wypi膰 jedno piwo, najlepiej z kolegami. Potem koniecznie trzeba zrezygnowa膰 z prowadzenia samochodu i wybra膰 tramwaj lub metro. Wed艂ug prawa dopuszczalne st臋偶enie alkoholu we krwi kierowcy wynosi 0,0 promila. Czesi s膮 pod tym wzgl臋dem bardzo restrykcyjni. Je艣li grupa koleg贸w piwoszy zarejestruje si臋, to piwo mo偶e mie膰 za darmo. P艂aci za to miasto Praga. Rozwi膮zanie jest oryginalne, ale przyjazne 艣rodowisku.

Trzeba usun膮膰 rupiecie z dr贸g

Dla Czech贸w problemy zanieczyszczenia powietrza s膮 niezwykle wa偶ne. Politechnika w Pradze przeprowadzi艂a na przyk艂ad eksperyment na ulicach miasta. Przy drogach ustawiono czujniki rejestruj膮ce jako艣膰 powietrza i nagrywaj膮ce przeje偶d偶aj膮ce auta. Sam eksperyment trwa艂 prawie tydzie艅, ale analiza wynik贸w 鈥 kilka miesi臋cy. Okaza艂o si臋, 偶e wystarczy usun膮膰 z dr贸g tylko 1 procent samochod贸w w najgorszym stanie technicznym, by z powietrza znikn臋艂y dziesi膮tki procent zanieczyszcze艅. Kolejne wnioski by艂y r贸wnie wa偶ne. Za po艂ow臋 trucizn w powietrzu odpowiada 5 procent aut w kiepskiej kondycji, za 2/3 za艣 鈥 10 procent. Wystarczy wi臋c usun膮膰 z miasta najstarsze i najgorsze samochody, aby oddycha艂o si臋 lepiej.

Mo偶e zabrakn膮膰 piwa

Warto bra膰 przyk艂ad z Pragi i jak najcz臋艣ciej zamienia膰 samoch贸d na komunikacj臋 publiczn膮. Niestety, nied艂ugo czeski pomys艂 z piwem mo偶e okaza膰 si臋 nierealny do zrealizowania. Niewykluczone, 偶e w sklepach, restauracjach i pubach zabraknie tego z艂otego trunku.

Przez wysokie ceny gazu wstrzymano lub ograniczono produkcj臋 nawoz贸w. Ma to ogromny wp艂yw na bran偶臋 piwowarsk膮. Efektem ubocznym produkcji nawoz贸w jest dwutlenek w臋gla. Browary potrzebuj膮 go podczas rozlewu piwa. W samym procesie warzenia dwutlenek w臋gla pochodzi z naturalnego procesu fermentacji. Wtedy jest wytwarzany przez dro偶d偶e. Jednak dwutlenek w臋gla dostarczany z zewn膮trz jest potrzebny do zapewnienia hermetyczno艣ci naczy艅 piwowarskich. Nie pozwala on na kontakt piwa z powietrzem podczas rozlewu trunku do puszek, butelek i beczek. Tlen powoduje zmiany jako艣ciowe w piwie. Dlatego wt艂acza si臋 dwutlenek w臋gla. Chodzi o to, by piwo mia艂o dobry smak i jako艣膰. Do pustych puszek, butelek lub keg贸w na linii rozlewniczej wt艂aczany jest dwutlenek w臋gla. W ten spos贸b聽 usuwane jest z nich powietrze, w kt贸rym jest tlen. Potem natychmiast wlewane jest piwo, a opakowania zamykane.

Drogi dwutlenek w臋gla

Je艣li sytuacja z dost臋pno艣ci膮 dwutlenku w臋gla nie zostanie uregulowana, jego brak powa偶nie zagrozi ci膮g艂o艣ci rozlewu piwa. Problem dotyczy wszystkich browar贸w zar贸wno du偶ych, jak i mniejszych, rzemie艣lniczych. Zmagazynowane s膮 niewielkie ilo艣ci dwutlenku w臋gla. W ma艂ych browarach zapasy wystarczaj膮 zaledwie na kilka tygodni.

Niepokoj膮cym sygna艂em dla bran偶y piwowarskiej staje si臋 tak偶e wzrost ceny dwutlenku w臋gla. 聽Je艣li jest dost臋pny, to kosztuje niemal dwa razy tyle co wcze艣niej.

Problem贸w zwi膮zanych z brakiem dwutlenku w臋gla mo偶e by膰 znacznie wi臋cej. I obejm膮 one nie tylko bran偶臋 piwowarsk膮. K艂opoty mog膮 mie膰 producenci innych napoj贸w gazowanych, mi臋sa, produkt贸w mlecznych, mro偶onek i przetwor贸w owocowo-warzywnych. Dwutlenek w臋gla ma bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystywany jest r贸wnie偶 w oczyszczalniach 艣ciek贸w i przy uzdatnianiu wody.

Szef Polskiej Federacji Producent贸w 呕ywno艣ci zwraca uwag臋 na straty wynikaj膮ce z ryzyka zepsucia produkt贸w, kt贸re trzeba b臋dzie wyrzuci膰. S膮 one liczone w miliardach z艂otych. Poza tym sam przest贸j na liniach produkcyjnych to ogromne koszty. Ich ponowne uruchomienie wymaga czasu. Nie dzieje si臋 to z dnia na dzie艅.

Domowe piwo niezagro偶one

Je艣li zabraknie piwa na sklepowych p贸艂kach, rozwi膮zaniem b臋dzie przygotowanie go w domu. Problem braku dwutlenku w臋gla nie dotyczy bowiem os贸b, kt贸re produkuj膮 ten trunek na w艂asny u偶ytek. Piwo domowe najcz臋艣ciej fermentowane jest w butelkach za pomoc膮 cukru, kt贸ry pobudza dro偶d偶e w m艂odym piwie do ponownej pracy i wytworzenia dwutlenku w臋gla.

Aby przygotowa膰 domowe piwo, potrzebujemy 3,5 kg ze艣rutowanego s艂odu, chmiel goryczkowy i aromatyczny oraz roztw贸r jodowy. Sk艂adniki oraz akcesoria do produkcji z艂otego trunku mo偶na kupi膰 w sklepie piwowarskim.

Domowy browar musi by膰 wyposa偶ony w dwa fermentatory: jeden z filtratorem, a drugi z rurk膮 fermentacyjn膮 i pokrywk膮. Jest to specjalny pojemnik, w kt贸rym nap贸j fermentuje. Fermentator powinien mie膰 szczeln膮 przykrywk臋. Potrzebujemy te偶 termometru. Przyda si臋 balingometr, czyli urz膮dzenie, kt贸re okre艣la st臋偶enie cukru w danej substancji. Musimy kupi膰 butelki, kapsle, w臋偶yk do przelewania oraz kapslownic臋.

Zr贸b to sam

Najpierw do du偶ego garnka wlewamy oko艂o 15 litr贸w wody i podgrzewamy j膮 do temperatury 65 stopni Celsjusza. Dodajemy wy艣rutowany s艂贸d i dok艂adnie mieszamy. Zacier zostawiamy na p贸艂 godziny. Nast臋pnie wykonujemy pr贸b臋 jodow膮, aby dowiedzie膰 si臋, czy w roztworze jest skrobia. Jedn膮 艂y偶k臋 zacieru przek艂adamy na talerz i skrapiamy jodowym roztworem. Je偶eli zacier nie zabarwi si臋, to proces zacierania si臋 sko艅czy艂, je艣li za艣 stanie si臋 fioletowy, to znak, 偶e w substancji znajduje si臋 jeszcze skrobia.