Pa藕dziernik to czas na wino. To pora dojrzewania winogron, 艣liwek, jab艂ek i gruszek. Pa藕dziernik jest miesi膮cem winobrania. Domowe wino zrobimy bez problemu z owoc贸w z w艂asnego ogrodu. Mog膮 to by膰 winogrona, ale 艣wietnie nadaj膮 si臋 r贸wnie偶 inne jesienne owoce. Domowe przetwory s膮 zdrowe. W fermentowanych winach z jab艂ek czy gruszek zachowanych jest wiele dobroczynnych dla organizmu sk艂adnik贸w. W sklepach natomiast warto szuka膰 win biodynamicznych, ekologicznych i naturalnych.

Wino pobudza prac臋 trzustki, nadnerczy i tarczycy. Wp艂ywa na lepsz膮 przemian臋 bia艂ek, cukr贸w i t艂uszcz贸w. Systematyczne picie kieliszka wina dziennie zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Wino dzia艂a antyseptycznie i bakteriob贸jczo. Badania pokaza艂y, 偶e w 75-procentowym spirytusie bakterie tyfusu gin膮 po 30 minutach, a w s艂abym winie ju偶 po 15 minutach. Wino dobrze dzia艂a na serce, zmniejsza ryzyko wyst膮pienia zawa艂u i udaru m贸zgu. Znajdziemy w nim przeciwutleniacze, kt贸re obni偶aj膮 poziom z艂ego cholesterolu. Zawarty w winie alkohol rozszerza naczynia krwiono艣ne i zwi臋ksza przep艂yw krwi. Naukowcy z holenderskiego uniwersytetu Wageningen zauwa偶yli, 偶e osoby pij膮ce wino 偶yj膮 艣rednio 5 lat d艂u偶ej ni偶 abstynenci. Oczywi艣cie trzeba pami臋ta膰, 偶e przekroczenie dziennej dawki skraca 偶ycie.

Wybieraj膮c wino w sklepie warto zwr贸ci膰 uwag臋, w jaki spos贸b zosta艂o wytworzone i czy przy uprawie u偶ywano na przyk艂ad sztucznych nawoz贸w. Je艣li chcemy 偶y膰 w zgodzie z natur膮, przygl膮dajmy si臋 uwa偶nie etykietom na butelkach. Na p贸艂kach sklepowych znajdziemy wina ekologiczne, biodynamiczne lub naturalne.

Wino biodynamiczne

Produkcja wina biodynamicznego d膮偶y do r贸wnowagi mie台dzy ziemia台, powietrzem, ciep艂em i woda台. Chodzi tu zaro虂wno o skal臋 mikro, czyli winnic臋, jak i makro, czyli planet臋. Wino to jest wytwarzane zgodnie ze standardami i kalendarzem upraw biodynamicznych. Wszystkie prace w winnicy s膮 prowadzone w zgodzie z rytmem natury: codziennym, ksie台z虈ycowym 鈥 comiesie台cznym i s艂onecznym 鈥 corocznym. Sadzenie, przycinanie i zbiory odbywaj膮 si臋 wed艂ug kalendarza opartego na fazach Ksie台z虈yca, S艂on虂ca i planet.

Wino ekologiczne

Wina ekologiczne wytwarza si臋 bez uz虈ycia sztucznych nawozo虂w, pestycydo虂w i herbicydo虂w. Przy uprawie dopuszcza si臋 u偶ycie sacharozy, 偶elatyny, dro偶d偶y, kleju rybiego i bia艂ka jaj. Takie wina zawieraj膮 te偶 siarczyny, poniewa偶 jest to naturalny produkt uboczny fermentacji alkoholowej. Winnice ekologiczne charakteryzuj膮 si臋 bioro虂z虈norodnos虂ci膮. Pomi臋dzy winoro艣lami rosn膮 zio艂a i kwiaty, a w glebie 偶yj膮 owady i insekty. Winnica jest samowystarczalna, odporna na choroby i dzia艂a jak zbalansowany ekosystem.

Wino naturalne

Zasada台 produkcji win naturalnych jest jak najmniejsza ingerencja w proces wytwarzania napoju. Nie stosuje si臋 dodatk贸w chemicznych oraz ogranicza do minimum dzia艂ania cz艂owieka. Do produkcji win naturalnych cz臋sto u偶ywa si臋 dzikich dro偶d偶y, czyli wyst臋puj膮cych na sk贸rce winogron. W ten spos贸b wspiera si臋 proces spontanicznej fermentacji. Zdarza si臋, 偶e wina naturalne nie s膮 filtrowane i dlatego nie s膮 klarowne.

Domowe wino z winogron

Wino bez problemu przygotujemy w domu. Do produkcji potrzebny b臋dzie g膮sior, rurka fermentacyjna, korek oraz plastikowy w臋偶yk z metalow膮 ko艅c贸wk膮 do zlewania trunku.

Najpopularniejszym domowym winem jest to zrobione z winogron. Winoro艣l mo偶na uprawia膰 w ka偶dym ogrodzie. Do produkcji domowego wina nadaj膮 si臋 wszystkie odmiany owocu. Smak wyregulujemy za pomoc膮 cukru i kwasku cytrynowego. Winogrona na wino zbiera si臋, gdy s膮 ju偶 w pe艂ni dojrza艂e. Je艣li ze zbiorem poczekamy do pierwszych przymrozk贸w, to owoce b臋d膮 zawiera艂y wi臋cej cukru.

Do przygotowania wina z winogron potrzebujemy: 10 kilogram贸w owoc贸w, 4 litry wody i 2 kilogramy cukru. Winogron nie p艂uczemy. Maj膮 one na sobie nalot, kt贸ry pomaga w fermentacji, wi臋c nie musimy dodawa膰 dro偶d偶y.

Najpierw mia偶d偶ymy owoce. Wa偶ne, by ich nie miksowa膰. Najlepiej mia偶d偶y膰 za pomoc膮 t艂uczka do ziemniak贸w lub specjalnej prasy do wina. Nast臋pnie dolewamy wod臋 i cz臋艣膰 cukru. G膮sior zamykamy korkiem z rurk膮 fermentacyjn膮 i zostawiamy na kilka dni. Po tym czasie dodajemy kolejn膮 cz臋艣膰 cukru. Wino powinno fermentowa膰 w pomieszczeniu o temperaturze 22-25 stopni Celsjusza. Wtedy proces przebiega najefektywniej. Po kilku tygodniach wino mo偶na zlewa膰. Jest gotowe w momencie, gdy przestaje pracowa膰, czyli buzowa膰.

Wino ze 艣liwek

Przed mro藕n膮 zim膮 przyda nam si臋 w spi偶arni wino 艣liwkowe. Ma w艂a艣ciwo艣ci rozgrzewaj膮ce. Poprawia te偶 trawienie i apetyt. Do przygotowania wina 艣liwkowego potrzebujemy: 8 kg owoc贸w, 4,5 litra wody, 3 kg cukru, dro偶d偶e winne, po偶ywk臋 dla dro偶d偶y oraz 5 g kwasku cytrynowego.

艢liwki pozbawiamy pestek, mia偶d偶ymy i sparzamy wrz膮c膮 wod膮. Po sch艂odzeniu zalewamy dro偶d偶ami i odstawiamy na dwa dni. Po tym czasie wygniatamy i przecedzamy sok. Gotujemy wod臋 z cukrem i studzimy j膮. Do g膮siora wlewamy sok, wod臋 z cukrem, kwasek cytrynowy, po偶ywk臋 i odstawiamy do fermentacji.

Wino ze 艣liwek 艣wietnie nadaje si臋 na deser. Mo偶na je podawa膰 z ma艂o s艂odkimi ciastkami lub dro偶d偶贸wkami.

Wino z jab艂ek

Jesieni膮 warto przygotowa膰 wino z jab艂ek. W tych owocach znajdziemy poprawiaj膮c膮 wzrok witamin臋 A oraz witamin臋 K, kt贸ra polepsza krzepliwo艣膰 krwi. Dzi臋ki zawarto艣ci potasu jab艂ka poprawiaj膮 prac臋 serca i pomagaj膮 regulowa膰 wahania ci艣nienia krwi.

Na wino wybierzmy dojrza艂e, kwaskowate owoce. Nie mog膮 by膰 robaczywe. Sprawdz膮 si臋 anton贸wki i szare renety. Potrzebujemy ich 3 kilogramy. Dodatek rodzynek sprawi, 偶e smak wina z jab艂ek b臋dzie podobny do smaku bia艂ych muskat贸w. Potrzebujemy: te偶 2 litry wody 藕r贸dlanej, kilogram cukru, 5 dag rodzynek i po偶ywk臋 dla dro偶d偶y. Niezb臋dna te偶 jest matka dro偶d偶owa.

Jab艂ka myjemy. Wyciskamy z nich sok w sokowniku lub sokowir贸wce.聽 Wlewamy go do butli, dodajemy rodzynki i matk臋 dro偶d偶ow膮. Mieszamy cukier z przegotowan膮 wod膮 i studzimy. Dodajemy do reszty p艂ynu. Zatykamy butl臋 wat膮 owini臋t膮 w gaz臋 lub korkiem z rurk膮 fermentacyjn膮. Po 2 miesi膮cach przelewamy wino do czystych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na kolejny miesi膮c.

Wino z gruszek

Jesie艅 to te偶 czas gruszek. Pobudzaj膮 przemian臋 materii i wspomagaj膮 prac臋 m贸zgu. Dlatego przyda nam si臋 wino z tych owoc贸w. Aby je przygotowa膰, potrzebujemy: 7 dojrza艂ych i s艂odkich gruszek oraz 2 twarde i zielone, 20 dag rodzynek su艂ta艅skich, 4 litry wody 藕r贸dlanej, 1,5 kg cukru, sk贸rk臋 i sok z 2 cytryn, sok gruszkowy, dro偶d偶e winne, po偶ywk臋 dla dro偶d偶y i matk臋 dro偶d偶ow膮.

Gruszki myjemy, usuwamy ogonki oraz gniazda nasienne. Kroimy w kostk臋. Siekamy rodzynki i sk贸rk臋 cytrynow膮. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy wrz膮tkiem i gotujemy przez kilka minut na ma艂ym ogniu. Studzimy, przykrywamy pokrywk膮 i odstawiamy na trzy dni w ciep艂e miejsce. Codziennie mieszamy. Potem przelewamy p艂yn przez gaz臋 aptekarsk膮 i mieszamy z sokiem z cytryny. Gotujemy wod臋 z po艂ow膮 cukru i dodajemy do reszty p艂ynu. Wszystko przelewamy do g膮siorka. Dodajemy matk臋 dro偶d偶ow膮 i zamykamy korkiem z rurk膮 fermentacyjn膮. Do zako艅czenia fermentacji g膮sior musi sta膰 w ciep艂ym miejscu.

Wino z jarz臋biny

Jesieni膮 nie wolno zapomina膰 o jarz臋binie. Wino z jej owoc贸w to naturalna ochrona dla organizmu, Zawarte w jarz臋binie karotenoidy s膮 naturalnymi przeciwutleniaczami. Chroni膮 cia艂o przed wolnymi rodnikami oraz posiadaj膮 w艂a艣ciwo艣ci przeciwnowotworowe.

Do przygotowania jarz臋binowego wina potrzebujemy: 3 kilogramy owoc贸w, 4 kilogramy cukru, 8 litr贸w wody, 25 g kwasku cytrynowego, dro偶d偶e winiarskie i po偶ywk臋 dla dro偶d偶y.

Jarz臋bin臋 najpierw trzeba w艂o偶y膰 na tydzie艅 do zamra偶arki. Po tym czasie rozmra偶amy j膮 i zalewamy wrz膮c膮 wod膮. Mieszamy i wlewamy do g膮siora. W pozosta艂ej ilo艣ci wody rozpuszczamy cukier, nast臋pnie gotujemy, studzimy i r贸wnie偶 wlewamy do g膮siora. Rozpuszczamy kwasek cytrynowy w p贸艂 szklanki przegotowanej wody. Dolewamy do g膮siora. Na koniec dodajemy dro偶d偶e oraz po偶ywk臋 i pozostawiamy do sfermentowania. Wyklarowane wino zlewamy do butelek.