Je艣li chcesz dba膰 o 艣rodowisko, zapomnij o jedzeniu awokado. Chocia偶 popularne instagramerki zajadaj膮 guacamole na InstaStories, to wci膮偶 nie dla wszystkich jest oczywiste, 偶e g艂贸wny sk艂adnik tego sosu szkodzi naszej planecie, a mafia zarabia na nim miliony dolar贸w.

Jest uznawane za najzdrowszy owoc. Awokado to 藕r贸d艂o nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych, witamin z grupy B, a tak偶e A, C, E, K i H. Obni偶a cholesterol, zmniejsza ryzyko chor贸b serca i udar贸w, reguluje ci艣nienie krwi, wspomaga wzrok, poprawia prac臋 m贸zgu, reguluje poziom cukru we krwi. To r贸wnie偶 wa偶ny sk艂adnik wega艅skiego menu. Osoby 偶yj膮ce zgodnie z natur膮 rezygnuj膮 z mi臋sa i wybieraj膮 diet臋 ro艣linn膮, kt贸rej istotnym elementem jest w艂a艣nie awokado. Niestety okazuje si臋, 偶e zamiast pom贸c 艣rodowisku - szkodz膮 mu.

Przez awokado gin膮 lasy

Wed艂ug meksyka艅skiego biura ds. ochrony 艣rodowiska w ci膮gu roku 20 tysi臋cy hektar贸w las贸w w stanie Michoac谩n w Meksyku jest przekszta艂canych w sady awokado. P贸l uprawnych ju偶 dawno jest za ma艂o. 20 tysi臋cy hektar贸w to powierzchnia por贸wnywalna do Opola i Bia艂egostoku. Michoac谩n jest najwi臋kszym producentem awokado na 艣wiecie. A偶 8 na 10 eksportowanych zielonych owoc贸w st膮d pochodzi. Wylesienia cz臋sto odbywaj膮 si臋 nielegalnie. Mario Tapia Vargas, badacz z Narodowego Instytutu Bada艅 Las贸w, Rolnictwa i Rybo艂贸wstwa w Meksyku, w rozmowie z 鈥濧ssociated Press鈥 t艂umaczy, 偶e nawet je艣li rolnicy nie wycinaj膮 lasu od razu, to sadz膮 awokado pod konarami sosny. Kiedy owoc dojrzeje, drzewa si臋 艣cina. Meksyk traci rocznie 30-40 proc. teren贸w le艣nych w艂a艣nie przez uprawy awokado. Wed艂ug oficjalnych danych sady awokado zajmuj膮 w Meksyku ponad 165 tys. hektar贸w. To mniej wi臋cej tyle, ile trzy Warszawy. Jest jeszcze jeden problem. Je艣li w Meksyku gin膮 lasy, to miejsce zimowania trac膮 r贸wnie偶 migruj膮ce motyle. Ich populacja zmniejszy艂a si臋 dziesi臋ciokrotnie od lat 90.

Awokado lubi chemi臋

Lasy nie potrzebuj膮 chemikali贸w, 偶eby rosn膮膰. Awokado ju偶 tak. Meksyka艅ski Greenpeace zwraca uwag臋 na to, 偶e w rolnictwie wykorzystuje si臋 bardzo du偶o 艣rodk贸w chemicznych, a do opakowania i wysy艂ania awokado zu偶ywa si臋 du偶e ilo艣ci drewna. Nic wi臋c dziwnego, 偶e uprawa awokado ma du偶y wp艂yw na zdrowie rolnik贸w i okolicznych mieszka艅c贸w. Producenci chc膮 mie膰 jak najpi臋kniejsze i najdorodniejsze owoce. Dlatego plantacje spryskiwane s膮 pestycydami. Na chemikaliach si臋 tu nie oszcz臋dza. Przez to rolnicy choruj膮 m.in. na nowotwory i astm臋, a matki rodz膮 chore dzieci z deformacjami.

Awokado kocha wod臋

Chemikalia, tak jak wylesienie, przyczyniaj膮 si臋 do zmniejszania populacji motyli. Cierpi膮 te偶 inne zwierz臋ta i ludzie, kt贸rych zasoby wodne si臋 kurcz膮. Wed艂ug 艢wiatowego Forum Ekonomicznego do uprawy awokado zu偶ywa si臋 codziennie oko艂o 9,5 miliarda litr贸w wody, czyli mniej wi臋cej 3800 basen贸w olimpijskich. Awokado potrzebuje dwa razy wi臋cej wody ni偶 las. Do wyprodukowania trzech dorodnych awokado potrzeba prawie 300 litr贸w wody. Pobierana jest z rzek i podglebia. To bardzo niebezpieczne, bo zwi臋ksza si臋 ryzyko susz i po偶ar贸w.

Jest popularno艣膰, s膮 haracze

Moda na awokado sprawi艂a, 偶e uprawa tego owocu sta艂a si臋 bardziej op艂acalna od uprawy marihuany. Wykorzystuj膮 to przest臋pcy. Grupy narkotykowe nak艂adaj膮 na rolnik贸w haracz, kt贸ry jest liczony zazwyczaj od hektara sadu lub kilograma wyprodukowanych awokado. Pobierane s膮 te偶 haracze od firm zajmuj膮cych si臋 pakowaniem i przewozem oraz od agencji wynajmuj膮cych robotnik贸w do pracy na plantacjach. Je艣li kto艣 nie zap艂aci, jest zabijany lub porywany dla okupu.

Jedz lokalnie

Aby chroni膰 艣rodowisko, brytyjskie restauracje przestaj膮 serwowa膰 dania z awokado. Jednak na przyk艂ad w czasie meczu Super Bowl wje偶d偶a do Stan贸w Zjednoczonych a偶 100 tys. ton awokado. Kibice futbolu ameryka艅skiego nie wyobra偶aj膮 sobie rozgrywek bez pasty z tego owocu, czyli guacamole. Bierzmy przyk艂ad z Brytyjczyk贸w, nie Amerykan贸w. Je艣li chcemy 偶y膰 w zgodzie ze 艣rodowiskiem, powinni艣my je艣膰 lokalne i sezonowe owoce. D艂ugi 艂a艅cuch dostaw i du偶a liczba po艣rednik贸w sprawiaj膮, 偶e trudniej sprawdzi膰 co si臋 dzieje po drodze. Przez to mamy mniejszy wp艂yw na to, co jemy na co dzie艅. Nie wszystkie awokado w naszych sklepach pochodz膮 z Meksyku. Wybieraj膮c ten owoc sprowadzony z Europy lub Bliskiego Wschodu, wytwarzamy mniejszy 艣lad w臋glowy. Transport przez ocean emituje bowiem wi臋cej dwutlenku w臋gla ni偶 przew贸z z Hiszpanii. W przypadku awokado przewo偶onego z Meksyku do atmosfery trafi prawie kilogram dwutlenku w臋gla z dw贸ch tylko owoc贸w. Dla por贸wnania: w przypadku banan贸w jest to ponad pi臋膰 razy mniejsza warto艣膰. Sk膮d taka r贸偶nica? Awokado trzeba przechowywa膰 w 艣ci艣le okre艣lonej temperaturze. Musi dojrzewa膰 w odpowiednim tempie. Opr贸cz regulowanej temperatury, wymaga te偶 ochronnego opakowania. Z bananami jest 艂atwiej. Dlatego je艣li zale偶y nam na ekologii, warto rozwa偶y膰 zast膮pienie awokado innymi owocami. A po awokado si臋gajmy na egzotycznych wakacjach.