Zastosowanie produktów ubocznych produkcji wina w kosmetykach
Zwiększone zapotrzebowanie konsumentów na świadome, zrównoważone i korzystne produkty skłoniło wielu naukowców na całym świecie do poszukiwania inteligentnych strategii umożliwiających zmniejszenie śladu środowiskowego. Wśród różnych produktów ubocznych, powszechnie uważanych za odpady, te uzyskiwane przez przemysł winiarski przyciągnęły uwagę wielu różnych firm. Produkty uboczne przemysłu winiarskiego to wytłoki winogron, z których ekstrakty mają duży potencjał do wykorzystania jako kluczowe składniki do formułowania innowacyjnych produktów kosmetycznych ze względu na wysoką zawartość bioaktywnych cząsteczek i polifenoli. Te ostatnie mają szereg korzyści zdrowotnych na poziomie skóry, takich jak przeciwdziałanie starzeniu, depigmentacja skóry i fotoochrona. Ekstrakty z pestek winogron i skórki zostały również zgłoszone jako przeciwutleniacze do formułowania produktów do pielęgnacji jamy ustnej.
Odzysk związków wysokobioaktywnych prowadzony jest metodami klasycznymi lub innowacyjnymi. Głównymi związkami bioaktywnymi wykrytymi w wytłokach z winogron były kwas galusowy, katechina, epikatechina, galusan epikatechiny i kwercetyna.
Publikacja ukazała się na łamach magazynu naukowego Cosmetics