Zastosowanie produkt贸w ubocznych produkcji wina w kosmetykach
Zwi臋kszone zapotrzebowanie konsument贸w na 艣wiadome, zr贸wnowa偶one i korzystne produkty sk艂oni艂o wielu naukowc贸w na ca艂ym 艣wiecie do poszukiwania inteligentnych strategii umo偶liwiaj膮cych zmniejszenie 艣ladu 艣rodowiskowego. W艣r贸d r贸偶nych produkt贸w ubocznych, powszechnie uwa偶anych za odpady, te uzyskiwane przez przemys艂 winiarski przyci膮gn臋艂y uwag臋 wielu r贸偶nych firm. Produkty uboczne przemys艂u winiarskiego to wyt艂oki winogron, z kt贸rych ekstrakty maj膮 du偶y potencja艂 do wykorzystania jako kluczowe sk艂adniki do formu艂owania innowacyjnych produkt贸w kosmetycznych ze wzgl臋du na wysok膮 zawarto艣膰 bioaktywnych cz膮steczek i polifenoli. Te ostatnie maj膮 szereg korzy艣ci zdrowotnych na poziomie sk贸ry, takich jak przeciwdzia艂anie starzeniu, depigmentacja sk贸ry i fotoochrona. Ekstrakty z pestek winogron i sk贸rki zosta艂y r贸wnie偶 zg艂oszone jako przeciwutleniacze do formu艂owania produkt贸w do piel臋gnacji jamy ustnej.
Odzysk zwi膮zk贸w wysokobioaktywnych prowadzony jest metodami klasycznymi lub innowacyjnymi. G艂贸wnymi zwi膮zkami bioaktywnymi wykrytymi w wyt艂okach z winogron by艂y kwas galusowy, katechina, epikatechina, galusan epikatechiny i kwercetyna.
Publikacja ukaza艂a si臋 na 艂amach magazynu naukowego Cosmetics