Bezpiecze艅stwo mikrobiologiczne produkt贸w kosmetycznych jest przedmiotem szczeg贸lnego zainteresowania bran偶, poniewa偶 psucie si臋 mikrobiologiczne mo偶e prowadzi膰 do degradacji produktu lub, w przypadku patogen贸w, bliski kontakt z uszkodzon膮 lub uszkodzon膮 sk贸r膮 mo偶e stanowi膰 zagro偶enie dla zdrowia konsumenta i potencjalnie rozprzestrzenia膰 infekcj臋. Opr贸cz wazeliny czy preparat贸w czysto oleistych, takich jak olejki do cia艂a czy pomadki, bogata kompozycja nowoczesnych preparat贸w kosmetycznych wraz ze 艣rodowiskiem wodnym jest idealn膮 po偶ywk膮 dla drobnoustroj贸w.

Konserwanty to przeciwdrobnoustrojowe chemikalia dodawane do kosmetyk贸w w celu ochrony przed szkodliwym wp艂ywem drobnoustroj贸w na surowce, produkcj臋 i u偶ytkowanie przez konsument贸w. Pojawi艂o si臋 wiele pyta艅 dotycz膮cych bezpiecze艅stwa tradycyjnych/chemicznych konserwant贸w.

W ostatnich latach obserwuje si臋 rosn膮ce zainteresowanie opracowywaniem formulacji kosmetycznych bez konserwant贸w. Wodne preparaty niezawieraj膮ce konserwant贸w mog膮 by膰 stabilne mikrobiologicznie poprzez steryln膮 produkcj臋 i odpowiednie opakowanie. Jednak takie podej艣cie mo偶e nie dzia艂a膰 w przypadku najbardziej wodnych kosmetyk贸w pakowanych w pojemniki wielokrotnego u偶ytku. Nale偶y zauwa偶y膰, 偶e powszechna definicja bez konserwant贸w oznacza, 偶e 鈥嬧媝rodukt nie zawiera substancji, kt贸re s膮 sklasyfikowane jako konserwanty zgodnie z prawodawstwem kosmetycznym. Dlatego termin 鈥瀞amokonserwuj膮cy鈥 jest bardziej odpowiedni ni偶 鈥瀊ez konserwant贸w鈥.

Badania, kt贸re rzucaj膮 podejrzenia na niekt贸re tradycyjne/chemiczne konserwanty, tj. parabeny, substancje uwalniaj膮ce formaldehyd i izotiazolinony, w po艂膮czeniu z rosn膮cym zapotrzebowaniem konsument贸w na produkty 鈥瀗aturalne鈥, doprowadzi艂y przemys艂 kosmetyczny do opracowania nowych metod konserwacji. 鈥濰urdle Technology鈥, technologia stosowana od lat 70. do kontroli bezpiecze艅stwa produkt贸w w przemy艣le spo偶ywczym, jest r贸wnie偶 wykorzystywana w produkcji kosmetyk贸w samokonserwuj膮cych. Przestrzeganie aktualnych zasad GMP i stosowanie odpowiednich opakowa艅 w po艂膮czeniu z kontrol膮 czynnik贸w kluczowych dla wzrostu mikroorganizm贸w, tj. aktywno艣ci wody (aw) i pH, mo偶e znacz膮co zmniejszy膰 ilo艣膰 tradycyjnych/chemicznych konserwant贸w potrzebnych do zachowania stabilno艣ci preparatu kosmetycznego . W preparatach samokonserwuj膮cych tradycyjne konserwanty zosta艂y zast膮pione innymi sk艂adnikami kosmetycznymi o w艂a艣ciwo艣ciach przeciwdrobnoustrojowych tj. glikol kaprylowy, kaprylan glicerylu itp. oraz botaniczne olejki eteryczne i ekstrakty. Stosowanie takich alternatywnych lub naturalnych substancji nie zapewnia jednak ca艂kowitego wyeliminowania zdarze艅 niepo偶膮danych, dzia艂ania dra偶ni膮cego czy uczulaj膮cego. Nie znaleziono jeszcze 鈥瀒dealnego rozwi膮zania鈥, kt贸re zast膮pi tradycyjne/chemiczne 艣rodki konserwuj膮ce i b臋dzie ca艂kowicie bezpieczne, skuteczne i kompatybilne we wszystkich zastosowaniach.

Publikacja ukaza艂a si臋 na 艂amach magazynu naukowego International Journal of Cosmetic Science